booked.net
 
 

 

Damat

 Vakıf Yükseköğretim Kurumlarına "Kamu tahsisi"..!! .. - 29/07/2019





Gülümser Dumanlı
E-Posta
İlgili tanıtım raporunda, Vakıf Yükseköğretim Kurumları ülkenin yükselen değeri olarak tanımlanmakta olup,
Vakıf Medrese geleneğinde, Selçuklulardan Osmanlılara dini ilimlerin yanı sıra pozitif ilimler bakımından da ilim hayatına öncülük ettiklerine de vurgu yapılıyor...
İslam kültüründe vakıf,, iyilik ,şefkat , yardımlaşma ve dayanışma temelleri üzerinde inşa edilen iyilik müesseseleridir..
Aynı çalışmadaki değerlendirmelerin sonucu olarak,, mali ve idari açıdan, vakıf yükseköğretim kurumları, şeffaflık ve veri paylaşımı, uygulamada standartlık bakımından özel bir dikkati hak etmektedir..
Sayıları giderek artan ve bir ölçüde işba (doyum) noktasına yaklaşmış bulunan vakıf üniversiteleri, münhasır mevzuat düzenlemeleri ile, özellikle, ;
Kuruluş ve İşleyişe dair Usul ve Esaslar, bölgesel tanımlamalar, bölgelere göre irtifak ve intifa hakları,, İhale İşlemleri Uygulama Usul ve Esasları bakımından," Vakıf Yükseköğretim Kurumları Değerlendirme, İzleme ver Denetleme Süreçlerinin İyileştirilmesi için Eylem Planı" doğrultusunda yakın izleme altında tutulmaktadır..
Bu denetimler son derece yararlı ve gerekli olup, gerek eğitimin kalitesi gerekse yönetimsel şeffaflık bakımından zorunludur..
Hal böyle olmasına rağmen, İstanbulda faaliyet gösteren bir vakıf üniversitesine,
Ankara Garı eklentisi bir bina ile , Atatürk Orman Çiftliği arazisinden büyük miktarda bir bölümün bağışlandığı bilgisi medya'ya intikal etmiş bulunmaktadır..
Genel olarak vakıf ruhu, vakıf üniversiteleri mevzuatı ve özellikle AOÇ, arazisi olarak , miras ve mülkiyet hakkını ihlal eden bu tasarrufun,haksız rekabet ve Anayasal eşitlik bakımından da mahzurlar taşıdığı açıktır..
Devlet, Vakıf Üniversiteleri Yönetmeliği gereği, yeterli malvarlığı olan bir vakıf üniversitesine kamusal mekan tahsisinde bulunamaz,..
AOÇ, Atatürk'ün mirası olduğu için, varsayalım bir "parasız" devlet üniversitesi için yer tahsisi söz konusu olabilir ama, paralı eğitim için bir vakfın kayrılması, işlemi, takdir hakkı bakımından kamu yararı ve kişi hukukuna aykırı ve sonuçta de keenlemyekün "yok hükmünde" sakatlar..



Gülümser Dumanlı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.