booked.net
 
 

 

Damat

 Suriye ve "Savaş Suçları".. - 12/09/2019





Ceyda Kazancı
E-Posta
Suriyede insan hakları ihlallerini araştıran bağımsız nitelikli BM Komisyonu 2012 yılında şüpheli kişi ve birlikler ile ilgili bir detaylı bir liste hazırladığını bildirdi, fakat Liste kamuoyuna açıklamadı. Komisyon'un Brezilyalı Başkanı Paulo Sergio Finheiro "muazzam sayıda ve olağanüstü kanıtlar" topladıklarını ileri sürdü..( açıklamama nedeni olarak da kanıt toplama konusunda , mahkemelere nazaran daha riskli standartlarda çalıştıklarını ileri sürdü..)
Brezilyalı diplomat, BM güvenlik Konseyine çağrı yaptı ve meselenin Uluslararası Ceza Mahkemesi görev alanına girdiği iddiası / ihbarında bulundu..
Bağımsız Suriye Komisyonu, BM İnsan hakları Komisyonu tarafından kuruldu ve insan hakları çerçevesinde soruşturma yürüttü..
Komisyonun bulguları arasında, sistematik olarak işlenen cinayet, işkence ve cinsel şiddet vakalarının varlığı ve bunların , Suriye hükümetince en üst düzeyde onaylandığı hususu da bulunuyor.
Eş zamanlı olarak, İnsan Hakları İzleme Örgütü, silahlı isyancıların , -özellikle Halep , Lazkiye ve İdlib'de -,yoğun biçimde işkence ve toplu infazlar uyguladığını açıkladı..
Bugünlerde Suriye Soruşturma Komisyonu yeni bir değerlendirmesini açıkladı ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ve Rusya ile Rusyanın da birlikte Suriye'de savaş suçları kapsamına gireebilecek eylemler içinde olduklarını iddia etti..
Aynı soruşturma kapsamında, cihatçı örgütlerin sivilleri öldürdüğüne ve milyonlarca insanın yerinden yurdundan edildiğine de vurgu yapılıyor..
Özetle, BM'in son soruşturma değerlendirmelerinde "savaş suçları" kavramı öne çıkarılıyor..
İç savaşta, Sırp kasaplarına gaz verilip/göz yumulup binlerce masum boğazlandı, toplu mezarlar utancı yaşandı..
Aradan yıllar geçti, tetikçi olarak kullanılan kasaplar, Uluslararası Ceza Mahkemesinde hesaba çekildiler, akibetleri malum...
Soçi, Astana süreçlerinde, cihatçı teröristleri ehlileştirmek ve bölgeyi katliamlardan sterilize etmek yükü Türkiye'nin sırtına vuruldu..
Son zamanlarda, savaş suçları kavramının , BM raporlarında- periyodik olarak öne çıkarılması hayra alamet değil,..!!
Dikkatli/akıllı olmak zamanıdır,..
Yarın Suriyede işlenen "savaş suçlarını " birilerinin göğsüne yaftalayabilirler..





Ceyda Kazancı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.