booked.net
 
 

 

Damat

 Yeni vergiyi ödeyemeyenler Kanal İstanbul iinşaatında mı çalışacak...!! - 24/12/2019





Nedim Kalaycı
E-Posta
İkinci Dünya Harbi esnasında (1942) çıkarılan Varlık Vergisi'ni tam ve zamanında ödeyemeyenler Aşkale çalışma kamplarına gönderildiler..
Varlık vergisi kanununun görünür gerekçesinde;
"..dengesi bozulan devlet gelirlerine ek kaynak sağlamak, piyasalarda para arzını azaltmak, Türk parasını kıymetlendirmek, fiyat artışlarını önlemek, aşırı kazancı vergilendirmek, sosyal adaleti sağlamak..." gibi hususlar iler sürüldmüş..
Maliye Bakanlığı, Defterdarlıklara gönderdiği "gizli" kaydı taşıyan yazılarda;
"..harp, ihtikar (vurgunculuk) dolayısıyla fevkalade kazançları vergilendirmek üzere cetveller hazırlanması " istenmiş ve adı geçen verginin mükellefiyetinde bu ölçüler kullanılmış..
Her il ve ilçede, Servet Tespit Komisyonları kurulmuş ve bu komisyonlar , vergi tutarını belirlemekte mutlak ve itirazı kabil olmayan bir yetki ile donatılmışlar...
Verdikleri karar kesin ve nihai olup, itiraz imkanı tanınmamış..
Değer/servet tespiti yapıldıktan, sonra tebliğ edilen bedel 15 gün içinde ödenmezse, icra yoluyla tahsil yoluna gidilmiş ve bundan da bir sonuç alınmazsa, bedel, bedenen çalıştırılmak suretiyle ödetilmiş.... Kanun'un tatbiki bu şema içinde gerçekleştirilmiş ve ortaya Aşkale ( çalışma kampları) faciaları çıkmış..
Değerli Konut Vergisi'nin gerekçesi, açık değil, bütün servet tutarı üzerinden değil , servetin "değerli konut" olarak kabul edilen bir unsuru üzerinden re'sen tahakkuk ediliyor..
Değerli kabul edilen "Konut" vergisinin mükellefiyetinde, ceffel kalem külli bir tarh/tahakkuk söz konusu değil, bazı istisnalara yer verilmiş,
Varlık Vergisi uygulamasındaki Servet Tespit Komisyonlarının yerine, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından re'sen vergi matrahı belirleniyor..
Tespit edilen kıymetli konut değerine yapılan itiraz üzerine verilen karar hakkında Ankara İdare Mahkemeleri nezdinde, Tapu ve kadastro Müdürlüğünün bu işlemine karşı 30 gün içinde- Vergi Mahklemesine müracaat imkanı var, ..
Bu işlemlere paralel olarak da, kanunla emredilen beyanname mükellefiyetini " ihtirazi kayıtla " yerine getirmek ve devamında da işbu beyanname eki tahakkuk fişi uygulamasına da yine 30 gün içinde ilgili Vergi Mahkemesinde dava açmak ve hak aramak mümkün..
İç hukukta son çare olarak, Temel Hak ve Özgürlükler içinde tanınmış olan Mülkiyet Hakkı'nınj özünün ihlali nedeniyle Anayasa mahkemesine bireysel başvuru mümkün, ..
İç Hukuk yollları tüketilince , aynı gerekçeler ile , AİHS eki protokol ( PI ) ( mülkiyet hakkı) ihlali nedeni ile AİHM'ne müracaat yolu da açık..
TBMM 'nde , gurubu olan partiler de kanun'un Anayasa'ya aykırılığı bakımından Anayasa Mahkemesine müracaat etmeleri bekleniyor..
Varlık Vergisi ile Değerli Konut Vergisi uygulaması arasındaki görünür farklar bunlar..
Eski günlerde değiliz, Nilüfer'in unutulmaz "dünya dönüyor" şarkısındaki sözler gibi, " o günler geçti biz bu gündeyiz"...
Günümüzde, müteahhit kalkındırma amacı ile "geçenden beş geçmeyenden on " gibi deli Dumrul akçeleri, kamu özel işbirliği projelerinde uygulanıyor olsa bile ,
milletin alın teri ile edindiği malına mülküne "salma "yapmak o kadar kolay değil... Hak/ hukuk köprülerinden geçmek lazım, geçerken dikkat gerek,,o köprülerin altından da sular geçiyor , bilmek lazım... !!


Nedim Kalaycı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.