booked.net
 
 

 

Damat

 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi.. - 17/04/2024





Mualla Atakan
E-Posta
Akp genel Başkanı gurup konuşmasında , mahalli seçim sonuçları nedeniyle yerel, genel iktidar ayrımı yapılmasına karşı çıkmış.. "81 ilde tek bir iktidar vardır ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi tarafından temsil edilmektedir" buyurmuş..
Seçim sonrası Bayram tatiline giren siyaset, bu hafta kabuğundan çıktı ve yeni pozisyonlar açılmaya başlandı..
Farklı değerlendirmeler olsa da, sayısal olarak, mahalli yönetimlerde iktidar, çoğunluğu muhalefete geçti....
Milletin iradesi de 28 Mayıs seçimlerinden farklı bir resim ortaya koyuyor..
Bahçeli, Anayasa ile maytap geçen Erdoğan'a, "siz Anayasaya uymuyorsanız, paşa gönlünüz sağ olsun, biz Anayasayı size uyduralım" alicenaplığında bulunmuş ve bugünkü hibrid rejim ortaya çıkmıştı.
Bugün de, siyasi etik olarak, iktidarı , milletin 31 marttaki iradesine uydurma zorunluluğu var, ama her nedense, muhteremler, dört yıl seçimsiz dönem teranesinde bulunuyorlar. Mezarlıktan geçerken ıslık çalmak gibi... Çünkü olası bir erken seçimde , "yar saçların lüle lüle .." durumunun ortaya çıkması güçlü bir ihtimal...!!
Dalgaların iyice yükseldiği siyaset denizinde, dümeni kilitlenmiş iktidar gemisinin dokuz oturak karaya gitmesini engellemek için mahçup çabalar var gibi..
İktidar, sanki senelerden beri tartışmalı yargı tasarrufları ile mapus damlarında yatanları özgürlüklerine kavuşturmak konusunda ufak ufak iskandil yapmaya başladı..
İçerden enformatik olarak fonlanan bir gazeteci, bugünkü yazısında bu konuda bir şeyler gevelemeye çalıştı fakat anında, ittifakın vasisi gibi davranan partinin yetkililerinden ağır hakaretlere maruz kaldı, çocuk gibi tahkir edildi, azarlandı...
Akp Genel Başkanı kendi sekreterlerinden teşkil ettiği kabinemsi yapının mutlak iktidarından bahsediyor ama durum öyle gözükmüyor..!!
Mutlak iktidar, mutlak muhtariyet ister, ama, kritik her konuda , nerdeyse, dışardan destekçisinin onayına muhtaç gibi..!!
İttifakın destekçisi, her ne kadar poker tabiri ile "san var" her iktidar eylemine- peşinen- açık çek verdiğini söylese de, kırmızı çizgilerinden tavize yanaşmıyor. Çizginin aşıldığını görünce sert bir üslupla ayar veriyor..!!
Bu sorunun çözümünü, bugün "eş başkanlık" formülü ile bulanlar olduğu gibi, geçmişte "dönüşümlü başkanlık" gibi formüller de denenmişti..
Cumhur İttifakı, sadece iki kişinin "kankalığı" üzerinden yürüdüğü için, arızalar çıkıyor, bu seçim sonuçlarından sonra, artarak devam edeceğini öngörmek için de kahin olmaya gerek yok..
Ama, kusura bakmasınlar, bu işi böyle götüremezler, çünkü şartlar değişti ve kartlar yeniden dağıtıldı..
Giderek erken seçim şartları kendini ağırlaştırarak hissettirecek , siyasetin doğası bunu gerektiriyor...!!


Mualla Atakan


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;




AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.