booked.net
 
 

 

Damat

  Türk/Ermeni meselesi




Etyen Mahçupyan
16.02.2012
E-Posta

Fransa'daki yasa ile birlikte Türkiye yeniden 1915'i ve Ermenileri hatırlamak zorunda kaldı.

Çünkü gerçek şu ki yabancılardan gelen olumlu veya olumsuz bir dürtü olmadıkça bu konuyu hatırlamamak için elden gelen yapılıyor. Söz konusu yasa ile birlikte çok sayıda okuyucudan uzun yazışmalarla sonuçlanan yüzlerce mesaj aldım. Ahlakî açıdan bakıldığında karşımda geniş bir yelpaze vardı. İyi niyetli, anlamaya yönelik bir tutumdan, ezberci milliyetçiliğin kötücül yüzünü sergileyen, gizli ırkçı mesajlara kadar... Ama neredeyse hepsinin ortak yönü geçmişle ilgili akıl almaz bir bilgisizlik ve bu bilgisizliği bir tür anlatı formatında sunan ideolojik klişe bağımlılığıydı. O nedenle bu konuyu ufak ve serinkanlı adımlarla irdelemekte yarar var... Önümüzdeki yazılarda bunu yapmaya çalışacağım ve okuyucular alınmasın, bitene kadar kimseye cevap yazmayacağım.
Normalleşme de aynen kriz gibi bulaşıcı bir süreç... Gerçi her iki toplumsal dinamik de saf süreçler değil ve içlerinde kendi karşıtlarını barındırıyor. Örneğin bugün 'Kürt meselesi' de bir normalleşme döneminde. Toplumun giderek daha geniş bir kesimi şu an yaşananın devam edemeyeceğini, normal ve meşru olmadığını düşünüyor. Buna karşılık aynı zamanda da aktör düzleminde çatışma devam ediyor ve taraflar iletişimsizliği sürdürmeyi bir strateji olarak benimsemiş durumdalar. Ancak normalleşme bulaşıcı bir sosyal eğilim... Normalleşmenin bizatihi 'doğru' olduğu fikrinin yaygınlaştığı ve kendisine gerçekçi bir küresel zemin bulduğu dönemlerde, herhangi bir sorunun normalleşmesinin engellenmesi de mümkün olmuyor.
'Ermeni meselesi' diye adlandırılan olgu da aynı sınavdan geçiyor. Çatışmayı bir kimliksel beslenme aracı haline getiren kesimlerin çabalarına rağmen, bu mesele de normalleşiyor. Hatta söz konusu engelleyici çabalar normalleşmeyi daha da hızlandırıyor, çünkü bunlar zihniyet açısından 'gayrimeşru' olan pozisyonun afişe olmasını sağlıyor. Öte yandan bu tür 'meselelerde' ......

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1032
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  Kürt/Ermeni meselesi.


ERCAN ERDEM
Sayın yazarın '' Kürt meselesinde üçüncü yol '' başlıklı 09/02/2012 tarihli yazısı şu cümlelerle bitmişti.
.....'' Kimlikleri aşan bir siyasî oluşum ise hâlâ bir hayal. O zaman bu mesele niye çözülmüyor diye yazıp çizmenin ne anlamı var ki?''
''Kürt meselesinde üçüncü yol''dan ''Türk/Ermeni meselesi''ne gelirsek eğer;
Yazarın şu cümlesini ele alıp ''Türklerin bugün (salt etnisite temelinde bile) Kürtlerle, Rumlarla, Yahudilerle, Süryanilerle ve Romanlarla da 'meselesi' var.'' sormak isterim.
Türk/Ermeni meselesi var, Türk/Kürt meselesi var bunları anladım da acaba Kürt/Ermeni meselesi diye bir mesele var mı? Tarihte bu mesele tartışılmış mı?
Galiba, Türk/Ermeni/Kürt/Laz/Rum/Çerkez/Süryani/vb meseleler insanlık dışında etnik ve dini kimlik meraklılarının meselesi. Unutmayalım ki bu ülkedeki karışım, tüm kendini safkan zannedenlerden fazla olabilir. Zaman bu sorunları elbet bir gün çözecektir. Öbür tarafa gidip gelen olmadığından bilemiyoruz, ancak iddia ediyorum ki, ölünce büyük ihtimal bu sorunlar kalmaz. Bekleyelim ve görelim, bu arada entelektüel seviyede laf sokmalar, diğer seviyelerde kabalık (entelektüel kabalık hariç) ve cahillikler devam edecektir elbet.




  Türk meselesi


Figen Yıldız
Yazar son paragrafta Türklerin Kürt,Ermeni,Rum,Süryani,Roman vatandaşlarla sorunu olduğunu vurgulamış. Esas sorunun Türk sorunu olduğu konusu bizatihi kendisi çok sorunlu. Yazarın şunu öğrenmesi lazım,hiç bir Türk'ün saydıklarının hiç bir ferdi ile sorunu yok olamaz da, sorun meseleye,mutlaka etnisite olarak bakan , Mahçupyan gibi,aynı bakış açısında. Bu taraftaki ırkçılarla ilgili,sorun Türk sorunu değil,Ermeni sorunu da değil.
Bu kavramlar üzerinden ortadoks politika üretmeye çalışarak , çözümsüzlük üzerinde mutabakat sağlamış sözde düşman kamplarla ilgili.
Mesele insanlık sorunu,istismara gelmez,Hırant'ın naklettiği gibi su çatlağını bulur, bulmuştur da,...


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.