booked.net
 
 

 

Damat

  İşin içine “Kürdistan petrolü” girerse...




Cengiz Çandar
26.05.2012
E-Posta


Türkiye’nin, bölgenin ve doğrudan “Kürt sorunu”nun geleceğini ilgilendiren çok önemli gelişmeler cereyan ediyor ve bunlar Türkiye’de Uludere Katliamı üzerinde odaklanan polemikler ve “kötü yönetim” örneklerinin sergilendiği günler içinde gölgede kalıyorlar.

Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölge Yönetimi, birkaç gün önce günde Türkiye’ye 1 milyon varil petrol taşıyacak bir boru hattı inşa edilmesi planını açıkladı.
Bunun anlamını, dikkatli gözlemciler, “Jeo-ekonomik alanda ve Güneybatı Asya’nın –yani Ortadoğu’nun- jeopolitiğinde büyük, stratejik kaymaları beraberinde getirecek çok önemli bir gelişme” olarak nitelediler.
Bağdat’taki merkezi hükümet, Irak topraklarındaki enerjiyle ilgili her kararın, atılacak her adımın “merkezi yetki”ye ait bulunduğundan yola çıkarak, Kürdistan Bölge Yönetimi’nin atacağı bu adımı “illegal” sayıyor. Bununla birlikte, Türkiye’nin Enerji Bakanı Taner Yıldız, Erbil’de bu adıma destek verdi. Zaten, söz konusu açıklama da Erbil’de Kürdistan Bölge Yönetimi’nin Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami tarafından yapılmıştı.
Söz konusu açıklama, Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin geçen hafta Ankara’ya yaptığı önemli ziyaretinden ardından geldi. Türkiye, özellikle medyasıyla, Neçirvan Barzani’nin ziyaretine PKK konusunda yapılacağı öne sürülen “işbirliği” üzerinden odaklanmıştı. Elbette ki, ziyaretin bu boyutu önemliydi ama Neçirvan’ın asıl amacı, Irak ......

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20630287.asp?yazarid=215
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  Boruyu döşemek kolay değil !!!


Cemil Lapsekili
Kürdistan Bölgesel Yönetimi adı verilen yapı ,sıkışmış görünüyor Irak merkezi yönetimi,Suriye karıştıktan sonra daha güçlendi.. petrolü Türkiyeye akıtıp %17 'sini alıp ,kalanını Merkezi yönetime vereceğiz masalını yemezler.. Merkez yönetimi,Barzani tayfasına güvenmez, exson falan da tanımaz,Barzani ve ekibi petrol ve doğal gaza kolay oturamayacak,ABD bulaşmak istemez, kala kala Türkiye kalır,döşenecek boru üzerinden bahşiş gibi kira paralarıyla bu iş olmaz..Rusya,İran,Irak,Suriye,geri planda Çin ,bölgeyi kitledi,Suudiler,Körfez ülkeleri,Ürdün ve israil bu dengede fazla hareket marjına sahip gözükmüyorlar.Bu terazinin okkalı darası Türkiye,dirhem hesabıyla da,bölgesel yönetim denilen arızi yapı,bakalım terazinin dengesi nasıl ve ne zaman bozulacak.??


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.