booked.net
 
 

 

Damat

  Seçmeli Kürtçe: İfrat-Tefrit arasında, Anadilde eğitim yolunda...




Cengiz Çandar
15.06.2012
E-Posta


Kürtçe’nin seçmeli dil olmasının değerlendirmesi ve gelem tepkiler tam tahmin ettiğim gibi oldu.


Tahminim şuydu: İktidar çevreleri bunu “tarihi” bir gelişme olarak sunacaklar; bunu destekleyenlerin kimisi bunu bir “devrim” olarak bile niteleyecek. Buna karşılık Kürt siyasi hareketi –ana gövdesi ve omurgası itibarıyla- bunu çok yetersiz bulmanın da ötesine geçecek. Nitekim, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Kürtçe’nin seçmeli ders olmasını “asilimilasyonculuk” olarak damgaladı.
İki tavır da, bence, yanlış; tipik bir “ifrat-tefrit” denklemi durumu. Ortada ne “tarihi” bir adım –“devrim” kusur kalsın-, ne de “asimilasyonculuk” var.
Bu ülkede Mardin Artuklu Üniversitesi’nde “Yaşayan Diller Enstitüsü” bünyesinde bir “Kürt Enstitüsü” kurulmuş vaziyette. Muş Alparslar Üniversitesi’nde ise adıyla sanıyla “Kürt Dili ve Edebiyatı” bölümü açık. YÖK Başkanı Prof. Gökhan Çetinsaya, bu konudaki yeni talepleri olumlu değerlendirdiklerini ve üniversitelere yeni Kürtçe bölümleri açabileceklerini söyledi.
Bu adımların atılmış ve bu yönde adımların daha da atılacağı besbelli olan bir ülkede, “orta öğrenimde Kürtçe’nin seçmeli ders” olarak konulmasının “tarihi” yönü de kalmamıştır; buna “devrim” hiç denmez.
Ama, “süreç”in ne ......

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/20764031.asp?yazarid=215
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.