booked.net
 
 

 

Damat

  Kürtaj ve meşruiyet




Etyen Mahçupyan
20.06.2012
E-Posta

Bu topraklarda Sünni Müslümanlar uzunca bir zamandan beri çoğunluk cemaatini oluştursalar da, hiçbir zaman dindarlık kimliğini birincil sayan bir yönetim ortaya çıkmadı.

İslami cemaat devlet tarafından kayırılmanın güvencesiyle yaşadı ve cemaat içi normları tahkim etme imkânı buldu. Cumhuriyet dönemi laiklik üzerinden İslami kimliği kamusal alanın dışına itince, bu cemaatleşme mağduriyet hissinin yapıştırıcı gücü sayesinde daha da pekişti ve içe kapanma halini rasyonalize etti. Bunun doğal sonucu, dindar duyarlılığı kimlikleştirmiş olanların ötekilerin nasıl yaşadığından ziyade, kendi yaşam alanlarının idame ettirilmesiyle ilgili olmalarıydı. AKP dönemi sadece siyasi değil, psikolojik açıdan da radikal bir dönüşüm... Çünkü ilk kez Sünni Müslümanlar kendi cemaatsel sınırlarının ötesinde, 'ötekileri' de yönetiyor. Ne var ki yönetime ait iç normlar hâlâ cemaatçiliği aşabilmiş değil. Dolayısıyla dindarların önemli bir bölümü kendileri için doğru sayıp istedikleri düzenlemelerin, 'ötekiler' için de geçerli olmasında bir beis görmüyor. Oysa bu yöntemle hem toplumun genelini yönetmek hem de demokrasi olmak mümkün değil. Geçmişte laik kesimin benzer yaklaşımı İslami cemaatin ayrışmasına neden olmuştu. Bugün dindar hükümetin benzer tavrı da laik cemaatin ayrışmasına neden oluyor...
Kürtaj konusu tipik bir örnek... Açıktır ki teorik açıdan kürtaj bu ülkede de serbest veya yasak olabilir. Ancak bu iki durum arasında simetri yok. Serbest olması halinde isteyen kendi inancı nedeniyle kürtajdan kaçınabilir, ama yasak olduğunda isteyenin kendi inancına göre kürtaj yaptırması mümkün olamaz. Serbestlik ahlaki tercihi öne çıkarırken yasaklama bizzat ahlaki olanı yıpratır, çünkü meseleyi siyasi/ideolojik kavganın parçası kılar.
Buna karşılık "Madem her şeyin serbest olması savunuluyor, o halde cinayet işlemek de serbest olsun!" türünden bir muhakeme akla gelebilir. Birçoğumuz için şok edici olabilir ama buna gerçekten de bir engel bulunmuyor. ......

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1032
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.