booked.net
 
 

 

Damat

  Teşbihte hata olmasın: Milli Görüş'ün ve CHP'nin iki kanadı




Ali Bulaç
27.02.2012
E-Posta

Dün ilk defa izleme fırsatını bulduğum kurultaydan sonra CHP'nin işinin ne kadar zor olduğunu bir kere daha anladım.

Siyasî olaylara ağırlıklı olarak sosyolojik gözle bakma alışkanlığım olduğundan, CHP'nin yaşadığı sancının, temelde toplumsal bir sancı olduğunu düşünüyorum.
Parti içinde birbiriyle rekabet etmekte olan iki kanadın varlığı apaçık ortada. Her partide iki veya daha fazla eğilim olabilir, liderlik farklı kanatları bir arada tutma başarısını gösterdiğinde kanatlar arası rekabet ve çekişme sinerji sağlar. CHP'de ise hem liderlik, hem siyasete yön verecek olan zihniyet konusunda iki temel farklı kanat oluşmuştur.
Tabii ki her iki kanadın hedefinde "iktidar mücadelesi" var. Tuhaf olan şu ki, rekabet halindeki kanatların iktidardan anladıkları farklı, bu da çok partili hayata geçişimizden sonra CHP'ye özgü bir siyaset paradoksudur. Söz konusu farklılığı doğru teşhis ve tespit etmedikçe CHP'nin içinden geçmekte olduğu süreci tam olarak anlamak güç.
Pekiyi, aradaki farkı nasıl belirginleştirebiliriz?
Kemal Tahir, Türkiye'de "Sağ ve sol siyasetler birbirine yakındır, biri hapşırmış her ikisi burnundan düşmüş." derdi. CHP'yi izlerken hep FP içindeki bölünmeyi ve o gün yaşananları düşündüm. Aslında 1950 sonrası CHP'deki ciddi değişimi Ecevit'in parti liderliğine gelişiyle başlatmalı, ama bugün daha güncel ve daha yakın geçmişe ait bir örnek var elimizde. Birebir aynı şeyler olmadıkları muhakkak, sadece açıklayıcı olması bakımından iki siyaset geleneği arasında bir analoji yapmak mümkün.
FP içinde başlayıp da Milli Görüş ......

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1025
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  CHP


Hale Candan
Katılıyorum,hiç bir şey yapmasa aktifi 525 tir.
ama , yanlış şeyleri yeni chp adı altında yaparsa,bu oranı tutturamaz. Bu günkü kamuoyu araştırmaları gerilemeyi gösteriyor. Yeni CHP kavramını milli görüşten çıkan akp bağlamında kullanırsanız bu chp'ne uymaz ve görüldüğü gibi getirisi de yoktur. Nasıl milli görüş geleneği,kemiyet olarak olmasa bile keyfiyet olarak küresel entegrasyonlarla melezleşmiş akp'den daha Türkiyeli bir duruş ise,cumhuriyetçi geleneğin chp 'si de ,giderek bir sera ürünü olma yolunda ilerleyen yeni chp'den daha Türkiyelidir. Neyi koruyacağız ve neye özeneceğiz,esas sorular bunlardır, kimin taşaronu olacağız sorusunun cevabi hayal kırıklığıdır....


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.