booked.net
 
 

 

Damat

  Yeni başlayanlar için El Kaide kılavuzu




Ahmet Hakan
28.08.2012
E-Posta


- KÖKEN: Sol ideolojiler ve onların emperyalizm karşıtı söylemi çökünce Müslüman dünyada Batı’ya ve emperyalizme tepki İslami bir çerçeve kazandı.


“Köktendincilik”, bu tepkinin adı oldu. El Kaide, “köktendinci” tepkiyi, en sert ve en sekter şekilde ifade eden gruptur.
- BAŞLANGIÇ: Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgaline karşı yerel mücahit gruplarına destek için bölgeye dünyanın her yerinden İslamcı gönüllüler akın etti. Bu grupları ABD destekliyor, Suudi Arabistan da finanse ediyordu. Afganistan’da çarpışan bu gruplar Çeçenya ve Bosna’da da savaştılar.
- 11 EYLÜL: Başlangıçta ABD desteği alan bu yapı, daha sonra ABD’yi ve Batılı güçleri hedef ilan etti. Yapının adının “El Kaide” olduğu ortaya çıktı. 11 Eylül saldırısı, El Kaide’nin dünya çapında bir numaralı gündem olmasına yol açtı.
- İNANÇ: Düz ve sığ bir İslami yorumu benimsiyorlar. Dünyayı “ak” ve “kara” olarak görüyorlar. Geleneği, tasavvufu reddediyorlar. Şia’yı “sapkın mezhep” olarak görüyorlar. Sünniliği esas alıyorlar. Kuran’ın bir tek biçimde yorumlanabileceğini, değişik yorumlara açık olmadığını söylüyorlar. Düz bir bakışla Kuran’dan ne anlıyorlarsa, tek gerçeğin o olduğunu söylüyorlar. “Cihat” ayetlerini ön plana çıkarırken, “Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş gibidir” ilkesini görmezden geliyorlar. Öfkeden doğmuş bir hareket olduğu için dini de öfkeli bir yoruma tabi tutuyorlar.
- SURİYE: Suriye’de savaşmalarının ......

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/21320758.asp?yazarid=131
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.