booked.net
 
 

 

Damat

  İfade özgürlüğü neyi koruyor?




Etyen Mahçupyan
30.09.2012
E-Posta

Batı dünyası ile İslam âlemi arasındaki çelişmenin ifade özgürlüğü noktasına gelip dayanması şaşırtıcı değil. Batı kültürü, birbirini tanımak zorunda olmayan, ancak bir toplumsal sözleşme bağlamında birlikte yaşayan insanlardan oluşuyor.

Burada saygı, diğerinin ontolojik özellikleri üzerinden değil, kamusal alandaki hareket yeteneği üzerinden tanımlanıyor. Yani, diğer insanların ne isteyip ne istemediği ile ilgili değiliz. Yeter ki ne istediklerini veya istemediklerini kamusal alanda ifade edebilsinler. Bu istek veya rahatsızlıkların norm haline dönüşmesinin bir garantisi yok ama çoğunluğun desteğini alabildiği anda da norm olması doğal. Kritik ilke bu tür çoğunluk destekli normların, kamusal alandaki ifade özgürlüğünü engelleyici olmaması... Kısacası relativist zihniyetin yarattığı bir meşruiyet tasavvuru söz konusu.
Buna karşılık Doğu'nun kültüründe saygı, diğerlerinin ontolojik özelliklerini dikkate almayı gerektiriyor. Ataerkil zihniyete uygun olarak farklılıklar kendi içine kapalı birer bütünlük olarak algılanıyor ve her birinin kendi iç dünyasına alan açılıyor. Osmanlı dünyasındaki milletler sisteminin dayanağı da buydu ve bu sayede modernlik öncesi imparatorluk süresince cemaatler epeyce geniş bir özgürlük alanı kullandılar. Doğu'da kamusal alan bireylerden değil, cemaatlerden oluşuyor ve kişiler kendi cemaatlerinin içinde ayrı bir kamusal alanın unsurları olarak ele alınıyorlar. Başka türlü söylersek, Doğu kültüründe Batılı anlamda ifade özgürlüğünün var olabildiği eşitlikçi bir kamusal alan yok. Kamusal alan cemaatler ve kültürler üzerinden parçalanmış durumda... Bu nedenle kamusal alana çıkan her söz, diğer kimlikleri hesaba katmak ve kimliği kişiliğin önüne almayı bir sorumluluk olarak ......

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1032
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.