booked.net
 
 

 

Damat

  Eşik




Etyen Mahçupyan
01.03.2012
E-Posta

Toplumlararası sorunları gözlemleyenler genellikle tarafların psikolojik ve ideolojik bir 'eşiği' aşmasından söz ederler.

Atıfta bulunulan ve aşılması beklenen engel, toplumların aynı olayı çok farklı biçimlerde yeniden inşa edebilmeleridir, çünkü hepsi de o olayı kendi tarihçilerinden öğrenir. Eğer söz konusu olay iki toplumu ayırıcı bir nitelik kazanmışsa, bu kez kimlikleşir de... Yani insanlar belirli bir yorumu kendi kimliklerinin parçası kılarlar. Bu durum bazen daha da katmerlenir, çünkü bazı ülkelerde toplumlar devlete rehin düşmüş durumdadır. Kimliğin sahibi toplum değil, devlettir ve toplum da bu kimliği kaybetmemek uğruna devletin dilini benimser. Böylece eşiğin aşılması imkânsız hale gelir.
Türk/Ermeni meselesi ve özellikle 1915 tehciri de Türkiye Cumhuriyeti Devleti için tabulaştırılmış bir eşik hüviyetinde. Bunun başlıca nedeni, zamanında açıkça telin edilmiş, bir toplum suistimali ve insan hakları ihlali olarak kayda geçmiş, üzerinde açıkça konuşulup yazılmış olan bu olayın unutulma arzusunun çok derin olmasıdır. Olayın devlet boyutunda bu arzunun gerekçesi belli: Türkiye Cumhuriyeti, kendisini Osmanlı geçmişinden bir kopuş olarak resmetse de, gerçekte İmparatorluğun tüm kurumsal yapısını devraldığı gibi, İttihatçıları da mebus, ideolog, bürokrat ve işadamı olarak yeni rejime taşıdı. Bugün bizler Kemalist ve Cumhuriyetçi bir tarih anlatısı ile beslendiğimiz için, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarını Mustafa Kemal'in bireysel beceri ve öngörüsüne bağlamaya alışkınız. İtiraf etmek gerek ki bu rahatlatıcı açıklama sayesinde tarihin yükünden tümüyle kurtulmak mümkün olabiliyor. Çünkü tek kişinin benzersizliğine ve yüceltilmesine dayanan bir tarih söylemi, aslında tarihi de ortadan kaldırıyor. Oysa yeni rejimin kuruluşu bir koalisyon üzerinde yükseldi ve İttihatçılar bu koalisyonun asli parçalarından biriydi. Dolayısıyla devlet açısından bakıldığında sorun 1915 değil, ......

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1032
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  Eşik değil Engel,,


Kadriye Olgun
Bu arkadaş,artık ermeni tehcirinin getirdiği her türlü facianın doğurduğu nefretin karşılıklı olarak kalplerdeki sevgi ile yer değiştirmesi önünde bir engel fonksiyonu görmeye başladı. Soykırım eşiğinden değil,bu kelimeye takılanların engelinden bahsetmek daha doğru, bu engelleri de aşar, Türk/ Ermeni kardeşliği....


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.