booked.net
 
 

 

Damat

  İHL'nin ötesindekiler için...




Ahmet Taşgetiren
06.03.2012
E-Posta
İmam Hatipler en yüksek öğrenci mevcuduna 28 Şubat 1997 öncesinde ulaştı, o dönemde orta öğretim kurumlarındaki oran, yüzde 7-9 civarındaydı.

Geride yüzde 93'lük bir öğrenci kitlesi vardı.

O dönemde dindar insanlar, İmam Hatip'in varlığını savundular. Çünkü İmam Hatipler, çocuklarının ahlaki değerlerini korumak için bir sığınma alanıydı. Diğer okullar devlet tekelindeydi ve dindar insanların oraya bir eğitim dili empoze etme imkânları yoktu. İHL'ler de devlet okullarıydı ama her nasılsa toplum, devletten böyle bir "özel alan" koparabilmeyi başarmıştı. İHL'lerin devletle halk arasında bir gerilim alanı olması da, devletin bu okullara "kalben" ısınamamış olması sonucu idi.

Aslında, çocuklarını başka okullara gönderen ......

Kaynak : http://gundem.bugun.com.tr/ihl-nin-otesindekiler-icin-185976-makalesi.aspx
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  TERCÜME


Adaletli Yargıç
''Dindar insanlar, çocuklarının ahlaki değerlerini korumak için İHL lere sığındılar. Çünkü diğer okullar devlet tekelindeydi orada din empoze edilemiyordu.Devlet ısınamamasına rağmen İHL lerin mevcudiyetine de nasılsa izin vermişti.İHL leri savunmayanlar Dindar değillerdi. Çocuklarını başka okullara gönderen bu kesimin de ahlaki duyarlılığı yadsıdıkları söylenemez. İşte o halk hep umduğunu değil bulduğunu yemiştir.''
Yazının giriş bölümünün bana göre tercümesi yukarıda.
Bu tercümeden hareketle 1997 öncesi dindarlık açısından karışıktı nüfusun %99'u müslüman dediğimiz ülkemizde , eğer dindarlar çocuklarını İHL'ler gönderdilerse geride kalanlar ki, yüzdelerini yazısında vermiş. Böylece çocuklarını İHL lere göndermeyenlerin, yazarın Dindarlık anlayışının dışında olduğu anlaşılıyor.
Tabii Sayın yazar öyle bir çorba hazırlamış ki tatsız tuzsuz,
Türkiye'nin dini demografik yapısını, çocuklarını İmam Hatip Lisesine gönderenler üzerinden yeniden tanımlamış ve kendinize aşağıdaki soruyu sormanıza çanak tutmuş. Bu dini demografik yapıda eğer çocuğunuzu İHL ne göndermiyorsanız dini açıdan haliniz nice dir?
Çorbanın sonunda;
'' Henüz, zihniyet demokratikleşmesi noktasında, "Toplum nasıl bir eğitim istiyor" sorusunu soracak ve "Toplumun isteğine cevap veren bir eğitim" cevabını verecek seviyeye gelemedik. Mesela hâlâ birçok insan "Azınlık grupların eğitim talebine evet ama çoğunluğun talebine karşı aman ha" yaklaşımı içinde. Nedir bu? Bu işte o, anti demokratik devlet damarıdır. Ve yaşıyor hâlâ.'' diyerek;
Azınlık eğitim talepleri ile çoğunluğun taleplerini karıştırarak, çorbaya elma ve armut da ilave ederek duyarlı olanların bile toplumla çelişik duruşlarından bahsedip tuzu ve biberi eklemiş. Söylemek istediklerinin etrafında dolanıp durarak sinsice bir takım anlatımlarda bulunmuş.

Bu çorbada benim de tuzum bulunsun diyerek bir el atayım dedim ve 4 soru sorup cevapları da verdim.
Dindar kime denir?
Dinci kime denir?
Her dindar dinci mi dir?
Her dinci Dindar mı dır?
Cevap veriyor ve çorbaya katıyorum.
Dincileri biz biliriz de, Dindarları galiba sadece ALLAH biliyor.






Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.