booked.net
 
 

 

Damat

  AKP-ulusalcı koalisyonu mu?




Etyen Mahçupyan
14.03.2012
E-Posta

Hocalı mitingi, davet dili, organize olma biçimi, finansal desteği, önceden tasarlanmış pankartları ve nihayet İçişleri Bakanı'nın somut sahiplenmesiyle önümüzdeki üç yılın ulusalcı stratejisini deklare etmiş oldu.

Çözülmesi gereken mesele bellidir: Sandıkta yenilmesi pek mümkün olmayan ve darbeyle indirilmesi de gerçekçi bir ihtimal olmaktan çıkan AKP'nin iktidardan uzaklaştırılması için tek bir yol gözüküyor: Kürt meselesinde hükümetin tıkanması ve acz içine düşmesi. Yöntem çok zekâ gerektirmiyor... PKK'nın masada çıkabilecek çözümleri baştan reddettiği ancak eninde sonunda masaya oturulacağının da öngörüldüğü bir ortamda, hükümet reform adımlarının atılmasını görüşme safhasına bırakmak ve bu arada PKK'yı askerî yönden zayıflatmak üzere ikna 'olur'. Böylece hükümetin kontrol edemediği bir güvenlik bürokrasisine muhtaç olması sağlanır ve Uludere olayının gösterdiği üzere, sivil iktidara haddi bildirilir. Verilen mesaj Kürt meselesinin çözümünün devlet içi koalisyonu gerektirdiğidir. Eğer hükümet reformlara ağırlık verirse, o zaman da muhtemelen PKK devreye girecek ve söz konusu adımları fiilen geçersiz kılmaya çalışacaktır.
Ancak önümüzde bir anayasa süreci var ve kamuoyu desteğinin verdiği meşruiyet sayesinde AKP kendi anayasasını referanduma sunma gücüne sahip. Dahası hükümetin güvenlik bürokrasisini kontrol edemediği berrak bir gerçeklik olarak ortaya çıktığı ölçüde, AKP'nin anayasaya daha da sahip çıkacağını tahmin etmek zor değil. Çünkü anayasanın AKP açısından esas getirisi, demokratik hak ve özgürlükler değil, özellikle güvenlik bürokrasisinin yeniden yapılandırılması ve sivil siyasetle ilişkilendirilmesi için bir meşruiyet zemini üretilmesi olacaktır.
Bu durumda AKP'yi iktidarı paylaşmaya zorlayabilecek bir destek stratejiye ihtiyaç var. Hocalı mitingi bunun habercisiydi ve hükümeti karşı koyamayacağı bir milliyetçilik tuzağına çekmenin birinci adımıydı. Buradaki mantık geçenlerde Alper Görmüş'ün hatırlattığı üzere misyoner konusuna epeyce benzemekte. Yani AKP'nin dünya nezdinde ......

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1032
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  Ulusalcı Asabiye...


Vahit Cangören
Mahçupyan teorik olarak dikkat çekici bir analiz yapıyor, Analizin temeli; Ermeni tehcirinin yüzüncü yılının dünyadaki yankılanmalarına ve bu bağlamda kürt meselesinin ne kadar etkili olabileceği varsayımına dayalı bir hipotezi.
Bir tezdir değerlendirilmelidir, fakat,gelişen dünya konjonktürü gerek Ermeni sorunsalını ve gerekse kürt ayrılıkçılığını marjinal , periferik bir düzlemde tutmaya uygun gelişmeler gösteriyor, orta doğunun ,yeni yapılanmasında ve bölgesel bakımdan dünyanın aldığı yeni şekilde ,Türkiye, her gün önemi daha da artan bir kaldıraç noktasında... Bulunduğu noktanın önemini bilen ve bu gücü sonuna kadar kullanma kararlılığında olan bir Başbakan var,Başbakan ulusalcı asabiyeyi,diğer bütün asabiyeler gibi bir araç olarak kullanabilir ama bu, özellikle ulusalcı asabiyeye teslim olduğu veya olacağı anlamına gelmez..
Mahçupyan kendi penceresinden,kendi hassasiyetinden bakıyor, haklıdır. Kürt siyaseti de Mezapotamya romantizmine göre bir davranış içindedir, o da reel politiğe uygun olmasa da anlaşılabilir , ama Türkiye'nin total siyasetinde özgül ağırlıkları ,Dünya konjonktürü nedeniyle sınırlıdır.. Demokrasinin nimetlerinden yararlanmak ve Kalitesini yükseltmeye katkıda bulunmak,siyasi ihtirasların önüne geçmeli ,öncelikli görev olmalıdır...


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.