booked.net
 
 

 

Damat

  AKP ikilemleri(1): İktidar olma




Etyen Mahçupyan
18.03.2012
E-Posta

Türkiye belki de Cumhuriyet tarihinin en kırılgan hükümeti tarafından yönetiliyor.

Yüzeysel yaklaşımlar ve siyasetin kimliksel okumaları bu tespiti engelliyor, çünkü AKP hükümetinin giderek güçlendiği tezi bizatihi siyasi bir pozisyon olmakla kalmıyor, AKP yandaşları da kendilerini güçlü göstermekten hoşlanıyorlar. Geçmişte hükümetlerin zafiyeti genellikle parti içi ayrışmalardan ve koalisyon dönemlerinde de partiler arası uyumsuzluklardan kaynaklanırdı. 28 Şubat ise 'müesses nizamla' gerilim içinde olan hükümetlerin kırılganlığına örnek teşkil etti. Bugün kendisini söz konusu 'müesses nizama' kabul ettirmiş, uyumlu bir geçişle devleti dönüştürme iradesini onaylatmış gözüken bir hükümet var. Ama bu kabuğun altında son derece tedirgin ve temkinli bir ruh hali yaşanıyor...
Mesele AKP hükümetinin aşılması zor bir ikilemle karşı karşıya olmasıdır. Bir yanda art arda üç seçim kazanmış ve muhtemelen en az iki seçim daha kazanacak bir iktidar bulunuyor. Son anketler oyların yüzde 54 seviyesine yaklaştığını söylüyor. Hükümetin dış politika, ekonomi, sağlık gibi alanlardaki performansı sorulduğunda ise toplumun kabaca yüzde 70'inin bu politikaları desteklediği ortaya çıkıyor. Diğer bir deyişle bazı ideolojik ve psikolojik engellerin yıkılması durumunda, AKP oylarının daha da artabileceğini öngörmek zor değil. Nihayet Başbakan'ın sağlık durumundaki sorunların da bu açıdan olumlu bir etki yarattığını görmekte yarar var. Çünkü laik kesimdeki en koyu Erdoğan karşıtları bile Başbakan'ı bir istikrar unsuru olarak algılıyor ve onsuz bir döneme hazır gözükmüyorlar. Benim tahminim, eğer Erdoğan'ın sağlığını konu eden bir soru sorulsa, toplumun en az yüzde 70'inin bu alanda olumsuz bir ihtimali net bir biçimde ve insani değil, siyasi nedenlerle istemediğini beyan edeceğidir.
Kısacası iktidarda gerçekten de çok güçlü bir hükümet var. Toplumsal desteği yüksek, bakanlıklarda gerekli deneyimi kazanmış, kendi içinde uyumlu çalışabilen ......

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1032
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  Tavşana kaç,tazıya tut


Özden Anlayışlı...
Hem %50 üzerinde seyreden bir oy oranı hem de yazara göre,iki dönem daha seçim kazanma potansiyeli,hem de bu kadar toplumsal desteğe rağmen güvenlik bürokrasisin hakim olamayan bir iktidar portresi...
Burada bir yanlış var,Uludere örneği sağlıklı bir örnek değil,ne olup bittiği netleşmedi,orada gençlerin ,terör örgütünce ,aslanların önüne atılan köleler gibi gaddarca kullanılma ihtimali açıkta duruyor,gençlerin, kadınların, çocuk yaştaki bölge insanının temiz hassasiyetlerinin terör vampirlerince uyuşturucu ticaretinde, insan kaçakçılığı , silah kaçakçılığı dahil bir çok kaçakçılıkta kullanıldığı A.B polis teşkilatı EUROPOL'ün nisan 2011 raporunda tesbit edilerek yayınlandı(terör örgütü dünyanın en önemli uyuşturucu kaçakçılık şebekelerinden biri olarak saptanıyor).
Yargı kurumunun ,jüristokraik özellikler gösterdiği dahil,bu güne kadar muhatap olduğu eleştirilerin , son Anayasal düzenlemeler ile artık hükmünü kaybetmekte olduğu bir gerçek,ama, aynı yargı üzerinde yazarın yazdığı gazetenin sahiplerinin etkili olduğu iddiaları da bir başka gerçek. Emniyet da benzer iddiaların muhatabı,İktidar Mit üzerinde askerin hakimiyetini bir tarafa izlerini dahi sildi, genelkurmayın en önemli,dünya çapında izleme ve dinleme elektronik merkezi yakın geçmişte mit'e devredildi. Yazar atlamış olabilir,bir kaç gün önce,bu nedenlerle,Mit ile Emniyet uyum içersinde olduklarını ortak bir beyanla açıklama ihtiyacı hissettiler.
Bu saatten sonra,iktidar güvenlik bürokrasisine de diğer kafa atma ihtimali olan bütün bürokrasilere de sonuna kadar hakim, on yıl sonra ,bu kadar yetenekli ve de tecrübe kazanmış kadrolardan başka türlü bir tavır beklenmemeli..
Bazı tasfiyeler nedeni ile İktidarın keyfileşmesi ve otoriterleşmesi söz konusu değil. Bu güne kadar iktidar bölgelerini kısmen paylaşmanın kendine zarar verdiğinin farkına vardı ve tutumunu değiştirdi,İktidar ya vardır ya yoktur, paylaşılmaz,kendilerini,iktidarın koalisyon ortağı olarak görenler yanıldıklarını anlıyorlar.
Başbakanın sağlığı konusunda,iyi dilekte bulunacak olanların oranını eksik bile söylemiş. Fikirler başka olabilir,ama bu milletin içinden yetişmiş bir Başbakanın sağlığı söz konusu olunca herkes iyiliğini ister, bu millet olmanın hasleti dir, iktidardan nemalanmak ölçüsü burada geçerli değildir.


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.