booked.net
 
 

 

Damat

  Gladyo davasından bile kaçılmaz ki!




Ekrem Dumanlı
19.03.2012
E-Posta

Tam darbe davalarının akıbeti tartışılıyorken, tam özel yetkili mahkemelerin varlığı masaya yatırılmışken, tam istihbarat elemanları ile terör örgütü arasındaki ilişkilerin yargıya intikal etmesi mercek altına alınmışken... Gladyo savcıları Türkiye'ye gelmiş. Bundan daha güzel bir fırsat olabilir mi gazeteler için? Heyhât!

Kısaca özetleyeyim: Adalet Akademisi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) daveti üzerine Türkiye'ye iki önemli yargı mensubu gelmiş. Biri İspanya'daki ayrılıkçı terör örgütü ETA ile ilgili yürütülen davanın hâkimi Eloy Valesco; diğeri İtalya'daki derin devlet yapılanmasını çökerten savcı Felice Casson. Sempozyumun asıl muhatapları, Türkiye'deki özel yetkili hâkim ve savcılar. Yani hizmet içi eğitim programı yapılıyor; ancak etkinlik medyaya da açık. Kapılar medyaya açık ama içeri giren yok. Nasıl mı?
Her gün özel yetkili mahkemeler üzerine atıp tutanlar, Ergenekon davasını yürüten hâkim ve savcıların haddini aştığını yazıp çizenler, KCK davasının yargıda "güç zehirlenmesi"ne yol açtığını söyleyerek mahkemeleri baskı altında tutmak için verip veriştirenler bu paneli, panelin davetlilerini ve orada beyan edilen gerçekleri görmediler, göremediler.
Gladyo savcısı burada, ETA hâkimi burada; ancak gazetelerin birinci sayfalarında tek kare fotoğraf ya da tek satır haber yok. Oysa "Al sana sıcak haber" dedirtecek bir gündemin tam orta yerinde Türkiye'ye gelen konuklar meseleye evrensel hukuk açısından bakmamızı sağlayacak. Sempozyum Zaman'da, Bugün'de ve Taraf'ta yer almış. Diğerlerinde tık yok.
Bakalım ne demiş konuklar? Mesela ETA hâkimi şöyle söylemiş: "İspanya'da bizim yetkilerimiz daha geniş." Buyurun size ayrılıkçı terör üzerine dikkate şayan, ilginç bir tecrübe. İspanyol hâkim devam ediyor: "Tek dokunulmazlık algısı Kral içindir; ama Kral'ın damadını da yolsuzluktan mahkûm ettik." İşte size "dokunulmazlık" sınırı.
Meşhur Gladyo savcısı neler demiş? Mesela demiş ki: "Ergenekon terör örgütü ile Gladyo, illegal faaliyetlerde bulunmaları ve askerî desteklerini devletin askerinden almaları bakımından benzerlik gösteriyor." Ergenekon davalarını sulandırmak için var gücüyle çalışanlar "efsane savcı"nın bu sözlerine ne diyebilir acaba?
Casson'a sormuşlar: "Gladyo soruşturmasında ne tür engellerle karşılaştınız?" El cevap: "Cumhurbaşkanı Cossiga aynı zamanda hâkimler savcılar kurulunun tepesindeki kişiydi ve soruşturmaya karşıydı; ancak diğer kurul üyeleri kendi aralarında toplantı yaptılar, onun müdahalelerine karşı ortak tavır aldılar." Bizdeki kara propagandalar ve anlamsız çözülmeleri görünce insan şaşırıyor değil mi?
Bir başka soru üzerine; karanlık zihniyetin yeniden dirilme çabalarının olduğunu dile getiriyor savcı Casson ve ekliyor: "Bu tarz insanlarda illegal işler yapmak alışkanlık haline gelmiş. Gladyo'yu bitirdikten sonra yeniden hortlamaya çalıştılar ama peşini bırakmadık. Yeniden canlanmalarına izin vermedik."
Bu kadarla yetinmiyor Gladyo savcısı. Daha neler neler anlatıyor. Tehditler almış, medyada kendisi hakkında negatif konuşmalar yapılmış, yazılar yazılmış. Sadece kendisi değil; onunla çalışan polisler de İçişleri Bakanlığı personeli oldukları için tehdit edilmiş, baskı altında tutulmuş. "En çok o polislere üzüldüm." diyor Casson.
Bir televizyon programında rastladım. Sunucu, İtalyan savcıya "Sizde özel yetkili mahkemeler var mı?" diye soruyor. O da "Hayır" cevabını veriyor. O cevap ......

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1030
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  Kimse konuşmasın mı???


Murathan Haksever
Arkadaş camia mensubu olarak sağlam argümanlar bulduğunu zannediyor ama,ne Eta yargıcının söylediklerinden ne de İtalyan Savcının söylediklerinden kendisine yeterli savunma malzemesi çıkmaz,
Eta yargıcının yetkileri ile Türkiye deki özel yetkinli yargının yetkileri bakımından fark yok,Kıral dokunulmaz demiş Eta yargıcı,bizde , özel yetkili yargılamada Cumhurbaşkanının bile açık dokunulmazlığı yok,yorum yolu ile zorlayarak bir dokunulmazlık bulunabilir mi? Şüpheli,Gladyo savcısı ile özel yetkili savcıların yetkilerini mukayese edersen,bizdeki özel yetkili savcıların fazlası var eksiği yok, Genelkurmay başkanını da tutuklama yetkisi var,ne anlatıyor bu arkadaş,Yargılamalar yapılsın da bıraksınlar aksayan yönler hakkında yazılsın çizilsin,açık toplum böyle olur,bu açık toplum tarifini soroz'unki ile karıştırmayın, merak etme, 28 şubat da yargılanır,artık herkese dokunuluyor,,ama bu gün yanlış yapanlara,hukuku çiğniyenlere de yarın dokunulur, Türkiye kritik eşiği aştı artık....


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.