booked.net
 
 

 

Damat

  AKP ikilemleri(3) Anayasa




Etyen Mahçupyan
22.03.2012
E-Posta

Hükümetin kendi konumuyla ilgili olarak idrak ettiği ilk gerçeklik, yüksek toplumsal desteğe karşın 'devleti' yönetmekte zorlanmasıydı.

İkinci olarak ise bu zorlanmanın bizzat devletten yansıyan bir direnç sonucu ortaya çıktığını ve hükümeti zaafa sürüklemek üzere de esas olarak Kürt meselesinin kullanılacağını idrak etmesiydi. Her iki konuda da AKP kendisini somut ikilemlerin ortasında kalmış olarak değerlendirdi ve hareket kabiliyetini, diğer deyişle siyaset yapma yeteneğini kullanmaktan önemli ölçüde imtina etti. Bu siyasetsizlik tercihinin güvencelerinden biri ihtiyaç duyulan düzenlemenin yeni bir anayasa sayesinde yapılabileceği inancıdır. Nitekim kamuoyu yoklamaları 82 Anayasa'sının prestij kaybını kanıtlıyor, toplumun neredeyse her kesiminin yeni ve daha özgürlükçü bir sözleşme aradığını gösteriyor.
Söz konusu psikolojik hazır olma hali hükümetin de elini büyük ölçüde kolaylaştıran bir imkan. Çünkü AKP Kürtlerin temel haklarını tanıyan bir iktidar olarak, daha uzun yıllar Türkiye'yi yönetme meşruiyeti elde edeceğinin farkında. Ne var ki bu hakların tanınması sürecinde milliyetçi cenahın oylarını elden kaçırmaktan da korkuyor. Dolayısıyla Kürt 'açılımının' ya zamana yayılıp sindirilerek, ya da bir siyasi konsensüse dayanılarak yapılmasını tercih ediyor. Böylece her partiden eşit kişinin bir araya geldiği 'anayasa uzlaşma komisyonu' çözümüne geliyoruz. Hiçbir partinin yeni anayasaya itiraz edemediği bir tarihsel momentte, Kürt meselesinde şahin pozisyonları savunan partilerin de işin içine katılması yüzeysel bakışla bir taşla birkaç kuş vurmayı sağlıyor: Eğer konsensüs sağlanırsa, bunun siyasi getirisi hükümet lehine olacaktır; eğer konsensüs sağlanamaz ve konjonktür de müsait olmazsa, hükümet rahatlıkla reformlardan geri adım atabilir ve bunun yükünü muhalefete yıkabilir; buna karşılık eğer konjonktür uygunsa AKP Kürtlerin haklarını içeren bir anayasa önerisi üretip referanduma götürebilir ve bu kez de ......

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1032
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  Mübalağalı yaklaşım...


Abdullah Düşkün..
Ne Kıbrıs sorunu ne 2015 yılında olacağı varsayılan dış baskılar ne de Kürt sorunu olarak adlandırılan silahlı kalkışma,AKP'ni zorlamaz. Mahçupyan bu konuları abartıyor.. Kamuoyu desteği,güvenlik politikalarına ağırlık verdiği iddia edilen bu dönemde giderek tırmanıyor,Başbakana oy verenler ile,yazarın dahil olduğu kampın endişeleri farklı...Başbakan ,ciddi bir oy tabanını konsolide etti. Bu iktidar kompozisyonunda,Kıbrıs sorununun esamisi yok, dünya konjonktürü bakımından 2015 yılında Türkiyenin üzerine kim neyin baskısını yapacak,Kürt isyanı ile ilgili olarak da , Başbakan net konuşuyor,terörle mücadele, siyaseten müzakere,Anayasaya gelince, Başbakan Anayasa'nın da sihirli bir metin olmadığının farkında, konuşulsun, bakarız diye düşünüyor,Anayasa sihirli metin değil ama Anayasa da sihirli maddeler var, 90'ncı madde gibi,geçenlerde ,Malatya Askeri Mahkemesinin üsteğmen rutbeli Hakimi, bu maddeye dayanarak, askerlik hizmetinin vicdanen reddinin değerlendirmeye alınabileceğini , bir asker kaçağı vakıası nedeniyle gerekçesinde belirtti...Beğenmedikleri bu Anayasa dan İnsan Hakları sözleşmesine uygun bir kararı üstelik Askeri Mahkemeden çıkarttı. Malzeme var,helva yapacak irade lazım,Başbakan helvayı kendi tarifine göre hazırlıyor,Mahçupyan ve dahil olduğu kampa gelince ,ne çıkarsa bahtlarına idare edecekler artık.....


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.