booked.net
 
 

 

Damat

  Hatırlayalım hatırlatalım




Engin Ardıç
23.03.2012
E-Posta
Hatırlayalım hatırlatalım Yıllar geçip iyice kocadıkça artık eleştiriyi meleştiriyi bırakıp iyiden iyiye "tanıtım görevlisi" olarak çalışmaya koyulan yaşlı eleştirmen, geçenlerde "Rosenbergler ölmez" demişti... Kimin öldüğünü, kimin kaldığını, kimin zombi gibi kelle gezdirdiğini gördük.
Şimdi de "Köy Enstitüleri'ni hatırlayalım, hatırlatalım" demiş. Öyle yapalım.
Köy Enstitüleri, 1940 yılında kuruldu, 1954 yılında kapatıldı. (Atatürk'le hiçbir ilgisi yoktur.)
Kapatan Demokrat Parti iktidarı, sanıldığı gibi "komünist yuvası" oldukları için değil, "artık gerek kalmadığı" yani "anakronik" oldukları için kapattı. Çünkü Türkiye ......

Kaynak : http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/ardic/2012/03/23/hatirlayalim-hatirlatalim
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  Donmuş toplum ve lumpen proleterler..


Burhan Neftçi
Köylüyü ,köyde rençber yapıp,tarımı geliştirip,ürün çeşitlemesi,toprak reformu ve bağlı olarak tarım reformu.. bunlar yapılsaydı,hem de yukarıdan aşağı bu gün kendine yeterlik bakımından bir mana ifade edecek boyutlara ulaşabilirmiydik?.
Toplumu dinamik hale getiriyoruz diyerek,şehirlere göçü teşvik ettiler de ne oldu?. Büyük şehirlerin bu kadar göç nüsusunu karşılayacak hangi sanayi organizasyonu vardı,veya gçö edenler hangi sanayileşme hamlesinde bilinçli proleterler olarak kendilerine yeni hayatlar kurabildiler.. Köylülük ve tarım sektörü bu gün ,Fransa da ,İsviçre de , İtalya da ve diğer ülkelerde nasıl bir tarihsel seyir takip etti.
Köy Enstitüleri, köylüyü eğitti,bir sürü sanatkar çıktı,Avrupada bile oralardan yetişip sanat icra edenlere rastlanıyor,Mesele bu günü görmekti,bu gün köyde ,üreten olatrak yaşamak,iletişim araçları ile dünyaya ulaşmak mümkün mü değil mi? Köy Enstitüleri eğitimi köyde , köylüyle beraber planlarken yanlış bir iş yapmadı,Fransayı boydan boya geçerken ,kırsal tarım alanları etrafında her türlü modern aygıtlara adapte olmuş yerleşim yerleri görürsünüz,hiç birinin aklına ,nedense,şehirlere akalım,proleter olalım düşüncesi gelmemiş,Türkiyenin ortalama nüfus artış hızı % 2 'den fazla ,güneydoğuda bu oran ,bilinçli bir tercihle,% 6 larda,sonuç olarak , sanayileşme hamlesine gerekli insan malzemesinin potansiyel olarak var olduğu biliniyordu.. Sanayileşme için Kalkınma planları yapıldı.. Bu gün işsizlik oranı nerede?, eğitimli işsiz oranı ve genç işsiz oranı hangi boyutlarda? köy Enstitüleri modern bir projeydi, Türkiyenin o şartlarında ,hangi seviyede olursa olsun eğitim önemliydi,münafıklar ,işin içine girdi, akım kaldı,konu uzun,dinamikleşelim , proloterleşelim derken,lumpen bir toplum olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldık...


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.