booked.net
 
 

 

Damat

  Kürt meselesinde Türk açılımı




Etyen Mahçupyan
29.03.2012
E-Posta

Başlığa bakanlar bunun bir eleştiri yazısı olacağını, hükümetin 'yeni' olarak adlandırdığı stratejinin hiçbir işe yaramayacağını savunacağımı düşünebilirler.

Ama ben tam aksi yönde bir değerlendirme yapacağım. Söz konusu 'stratejinin' Kürt meselesinde bir 'Türk açılımı' arayışı olduğunu, ancak bunun Kürt meselesinin çözümünde gayet işlevsel yeni bir zemin oluşturabileceğini düşünüyorum.
Önce bu noktaya nasıl ve niçin geldiğimizi irdelemekte yarar var: AKP hükümeti son seçimlerden bu yana Kürt meselesinde paralize olmuş durumda. Dil ve diğer temel haklar alanında çoktan yapılması gereken reformları yapmaktan çekindiler, çünkü bunun PKK ile mücadelede netice vermeyeceğini, Kürt tarafını tatmin etmeyeceğini, PKK'nın sürekli olarak çıtayı yükselteceğini öngördüler ve doğrusu bu ihtimal hiç de az değildi. PKK'nın Oslo görüşmelerinde masadan kalkma tercihi bu değerlendirmeyi epeyce gerçekçi kılıyordu. Öte yandan PKK'nın askerî yöntemlerle zayıflatılması siyasetinin de zamana yayılacağı ve bölgedeki gelişmelere bağlı olduğu açıktı. Dahası PKK şiddeti 'normalize' ederek KCK çerçevesi içinde ovaya indirmişti ve buradaki mücadelede yargı sisteminin tavrı giderek ağır bir yüke dönüşmüştü. Uludere katliamı ise hükümetin 'mücadele' çizgisinin de sonuç vermeyeceğini ilan eden bir şamardan farksızdı...
Kısacası hükümetin algısının içinden bakıldığında gidilecek yol kalmamıştı. Bu durumun nedenlerine inildiğinde ise iki unsur öne çıkmaktaydı: AKP'nin paralize olmasının nedenlerinden biri PKK'yı muhatap almasıydı. Kürt meselesinin çözümü için tarafların diyalog içinde olmasını bekleyenler, hükümetin PKK ile 'konuşmasını' hep olumlu olarak değerlendirdiler. Sorunu merkeze aldığımızda bu yanlış bir değerlendirme değildi. Ne var ki hem PKK'nın çözüme araçsal yaklaşması, hem de AKP'nin Kürt meselesindeki her adımı PKK'ya iletilen bir 'söz' olarak algılaması süreci bloke etti. Hükümetin tıkanmasının altında yatan ikinci unsur, siyasetin tüm yükünün AKP tarafından taşınabileceğinin ......

Kaynak : http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1032
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  Ne lüzum var bu kurnazlık zorlamalarına!!


Meryem Sapancı
Sayın yazar AKP'nin(daha doğrusu Başbakan'ın) niyetini okumaya çalışıyor,Mecliste,CHP ve MHP ile BDP'nin karşı karşıya gelmesinden, AKP'ni rahatlatacak bir alan çıkmaz..
Ne CHP ne MHP bu işte ön alır,ne de BDP muhalefetle ilişki içine girmek ister.. CHP,SOROZCU fotoğraftan çıkmak için kendini alargaya almak durumunda kalabilir, kamuoyu araştırmaları,ulusalcı CHP seçmeninin MHP'ne doğru aktığını gösteriyor,MHP,islami açılımlar dışında herhangi bir açılıma destek vermez,mevcud oylarını arttırarak konsolide etmeyi düşünecektir.BDP,kandilden gelen mesajları okumaktan başka bir insiyatif sahibi olmadığını zaten söylüyor,geriye tek seçenek kalıyor,AKP'nin meclis çoğunluğu insiyatif alacak ve öngördüğü düzenlemeleri yaparak ,kendi siyasi geleceğini de düşünerek , bundan sonra "herkes önünden yer" diyecek..
Bunun adı reel politikadır,bu şartlardan kürtçü şiyasete ne ekmek çıkar? yaşayan görür...
Başbakan,kıyısında, timsahların ağzını açarak beklediği Amozon nehrinde yüzerek yoluna devam ediyor,Bu güne kadar paçayı kaptırmadı,ilerisi Allah kerim diye düşünüyor olabilir...


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.