booked.net
 
 

 

Damat

  Derin Tarih...




Ali Bayramoğlu
07.04.2012
E-Posta

İnsanoğlu'nun cismi ile muhayyilesi arasında mesafe anlamlıdır.
Zaman ve mekanda tuttuğu yer zerre kadardır. Ama algısının, sorduğu soruların ucu sonsuza açılır...
Fıtratımızda merak vardır.
Merak, bilmek, kimlik, kök...
Bu güdü ya da duyguların hepsi insana ait...
Türkiye'nin vesayet düzeni uzun süre bu duygu ve güdülerle savaştı. Kökleri koparmaya, kimliği yontmaya çalıştı. Soruyu ve bilmeyi yasak, merakı tehlikeli kıldı.
Bunun içindir ki, Türkiye'nin 1980 sonrası yaşadığı değişimin, en önemli yönü, toplumun tarihi, kökü ve kimliğiyle buluşmasıdır. Rejimin bunlarla tanışması ve barışmasıdır.
Aslında daha da fazlası...
Merak duygusu, hakkaniyet arayışıyla birleştiği zaman, sorular korkusuzca ve önyargısız sorulduğu an, buluştuğunuz sadece kendi kimlik ve kökünüz olmaz... ......

Kaynak : http://www.yenisafak.com.tr/Yazarlar/?i=31841&y=AliBayramoglu
Köşe yazısının tamamını görmek için tıklayınız.


Bu köşenin ters köşe yazıları;


  Bize hayırlı gelmiyor...


Muhsine Nevcihan
Bayramoğlu, gazetesindeki odasının yanındaki odada fırına verilen dergiyi çok övmüş. Kendilerine ve cemaatlerine hayırlı olsun biz almayacağız. Uzun zamandır tezgahlanan Kazım Karabekiri efsaneleştirmek ve gerçek kurtuluş savaşını başlatanın ,Karabekir olduğunu iyice toplumun algısına yerleştirmek için,anlaşılan yapılan yayınlar yetmemiş, bir tarih dergisi çıkartmaya karar vermişler. Konuları da ,açıklamış Bayramoğlu, Kazım Karabekir dosyaları ...
Karabekirin,Mustafa Kemal'den önce ,nisan ayında karadenize çıkarak ulusal kurtuluş savaşını başlattığını,gerçek başlangıcın komutanının Karabekir olduğu uzun zamandır iddia ediliyor.
Mustafa Kemal'e doğrudan saldıracak cesaretleri yok, karşısına silah arkadaşlarından birini çıkartarak bir denge tutmaya çalışıyorlar..
İyi güzel de ,Karabekir değerli,birikimli bir Osmanlı Paşasıdır,dünya görüşü,Saltanatın idamesi ve Hilafetin ihyasına dayanır.
Neden bu kadar değer verdiği, kutsallarının kurtarılmasını Mustafa Kemal gibi,bu konularda kendisi gibi düşünmediği açık olan rütbelerinden soyunmuş bir eski paşanın liderliğinde yapmak ister ki?...
Derin Tarih,bu sorunun cevabını bulsun ,yoksa bizim paşamız kurtuluş savaşını esas başlatandır. Mustafa Kemal paşa daha büyük bir askerdir.
Bu saatten sonra bu işler olmaz,zaten atlar iyice terleşmiş vaziyette, yemez,bir de Karabekir üzerinden sarsmayın....
Bayramoğlu da bu "derin "merakından vazgeçip bilim adamlığı üzerinden toplumu ve tarihi değerlendirmeye çalışırsa kendi kariyerine daha bilimsel katkılar sağlar. Anadolunun müslümanlaşması ve sonrasında agresif laiklik üzerinden türkleştirilmesi falan,bunlar artık modası geçmiş şablonlar. Anadolu sunni ağırlıklı bir muhafazakar çoğunluğa yaslanıyor. Ne inanç hoşgörüsü üzerinden gerçek İslama uygun bir müslümanlık söz konusu oldu,ne de, agresif laiklikle terbiye edilerek ,yazarın kastettiği anlamda Türkleşme.
Tarih de ayakları üzerinde sabit durmuyor,rakkas gibi dönüyor, dönüşüyor,dönüştürüyor.
Diyalektiğin yasası da bu değil mi?"her şey değişir ve gelişir", bu gün bile düne ,geçmişe katılmıştır.Geçmişe takılarak,geleceği kuramazsınız,kuruyoruz zannedersiniz ,ama kurduğunuz kendi saatinizdir....


Sayın Okuyucumuz,

Yukarıdaki köşe yazısına veya ters köşe yazısına karşı yazacağınız ters köşe yazısı yazı kurulunun onayına sunulacaktır. Köşe yazılarında; küfür, hakaret ve basın yayın ilkelerine muhalefet etmeyen, adaba uygun ve yayınlamaya değer bulduğumuz fikirleri yayınlayabiliriz.

İsim / Rumuz :

Resminiz :

Avatar (Resim yüklemek istemiyorsanız yandaki avatarlardan birini seçebilirsiniz.) :

Konu :

Ters Köşe Yazınız :

Köşe yazısı için resim :

Metni Yazın Duyduğunuzu Yazın Yeniden Yükle Sesli Sorgu Al; Görsel Sorgu Al Yardım




Bu köşenin diğer yazıları;



* Parantez içerisindeki sayılar ilgili köşe yazısına yazılan ters köşe yazılarının sayısıdır.
AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.