booked.net
 
 

 

Damat

 "Kaçınılmaz hata" kavramsal kurtarması. - 05/12/2017





Gülten Kaygılı
E-Posta
Yargıtay Ceza Genel Kurulu , fetöcü makulesini yargıladığı bir davada, "kaçınılmaz hata" kavramına dayanmış ve hükmüne gerekçe yapmış..
Kurula göre, şimdilerde haşaşi olarak nitelenen bu yapı, başlangıçta " dini bir kült" olarak, meşru amaçlarla toplumsal hayata girmiş, daha sonra suç/terör örgütüne dönüşmüş..
Bilindiği gibi, bidayetten beri, "muhterem hoca efendi" olarak, iktidar zirvelerinde, en ziyade müsaadeye mazhar olan bu cemaat, 17 aralık 2013'ten itibaren terör örgütü olarak anılmaya başlanmıştı..
Yargıtaya göre, devletin tahribinde ve toplumun zehirlenmesinde , özetle kamu düzeninin ciddi biçimde zedelenmesinde, örgüt üyelerinin dışında, kimsenin herhangi bir ihmali ve dahli yok..
Yıllarca devletin bütün kurumlarını işgal etmiş olan bu muhteremlerden kimsenin haberi olmamış, adeta hüdayi nabit olarak yeşermişler, her yana yayılmışlar, darbeye teşebbüs edecek kadar teşkilatlanmışlar, yüzlerce insanın ölümüne, binlercesinin yaralanmasına neden olmuşlar, kamu mallarını tahrip etmişler..
Karar, örgütün farkına varılmamasının, "sorumluluğunu" askıya alma tehlikesi taşıyor..
Yargıtay bu kararı ile, kamu görevlilerinin "görev ihmalleri" hakkında da dolaylı gerekçe üretmekte olup, CK m. 30' ile düzenlenn "hata "kavramını da, bu maksada göre yorumluyor..
CK m. 30 f. 3 , ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan nedenlere ait koşulların gerçekleştiği hususunda "kaçınılmaz hata" ya düşen kişinin, bu hatasından yararlanacağını öngörüyor..
Devletin bütün istihbaratını kullanan, bölgenin en önemli , en gelişmiş dinleme sistemlerine sahip olan görevliler, nasıl olmuş da, haşaşilerin devletin her tarafına sızmasına seyirci kalmışlar, uykuya dalmışlar, "kaçınılmaz hata"ya düşmüşler,..
25 Ağustos 2004 yılındaki MGK'da, bu çetenin gündemdeki asayiş/güvenlik tehlikesi olarak değerlendirildiği de , ne hikmetse, Yargıtay kararında nazara alınmamış..
"kaçınılmaz hata" sıradan suç failleri için geçerli bir kavram olup, devlet erkini kullananlar bakımından, "kaçınılmaz hata" mazereti, gerekçesi, yetersizdir, hukuki değildir.


Gülten Kaygılı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;






AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.