booked.net
 
 

 

Damat

 TRT KURDî - 14/08/2016





Adaletli Yargıç
E-Posta
Kürdi: alaturka müzikte si bemol notasını andıran perde olarak geçiyor. Eğer TRT KURDî ile Kürtçe TRT anlatılmak isteniyorsa, Türkçe TRT ye de ‘’TRT TURKİ’’ denilmeli mi? bilemedim.
Ancak TRT KURDî, TRT nin Kürtçe yayınlarından birisi, kurmançi, sorani ağızları veya zazaca mı? yayın yapıyor? anlamadığımdan bilemiyorum. Yıllarca önce talebelik yıllarımda Fransa’nın Lille kentinde Belçika televizyonu izleyebiliyorduk ancak Belçika da Fransızca ve Flamanca konuşulmasına rağmen, bazı yayınlar Flamanca oluyordu ancak alt yazı olarak Fransızca vardı, buna karşılık Fransızca yayınlarda ise Flamanca alt yazı oluyordu. Filmler bile karşılıklı olarak alt yazılıydı.Öyleki orijinal olarak İngilizce olan filmlerde iki alt da yazı da vardı.
Bu bahsettiğim 1976 yani 70 li yıllar. Nereden baksanız yaklaşık 40 yıl önce. TRT KURDî 01.01.2009 yılında resmen yayına başladı. 2017 yılının Ocak ayına gelebilirsek eğer 7 yılı doldurmuş olacağız.
Biraz evvel TRT KURDî de Berdan Mardini’ye zaplarken rastladım. Müziğin ritmi beni çekti, tabiki sözleri ve Berdan Mardini’nin konuşmalarını anlayamadım, ancak program esnasında bir telefon geldi, konuşan Türkçe konuşuyordu ve bu kişi Coşkun Sabah idi iki sanatçı Türkçe konuştular ve ben ikisinin de Diyarbakır doğumlu olduğunu orada öğrendim. Berdan Mardini Diyarbakır da doğmuş ancak Mardinliymiş, Coşkun Sabah'ta Diyarbakır da doğmuş ancak anne tarafından Mardinli akrabalarının olduğunu söyledi.
Yıllardır hep aklımda, bugüne kısmetmiş.
Yahu Kürtçe TV de Türkçe alt yazı ve Türkçe TV de Kürtçe alt yazı yazmak çok mu zor veya üstün bir zeka mı gerektiriyor bu işi yapmak? Yok eğer başka bir sebep, bir politik neden varsa bilelim eğer ülkenin birliğine zarar gelecekse veya Türkçe yi resmi dilden çıkaracaksa aklımızdan da silelim. O zaman zaten yayını da kaldırsak yeri olabilir.
15 Temmuz da yakalanan , en azından birlikte olabilme şansını TV kanallarında da denesek nasıl olur acaba?
Yahu sayın Cumhurbaşkanı bile tuhaf tuhaf olumlu laflar etmeye başladı. Ne diyor? Sayın Cumhurbaşkanı ‘’Artık 15 temmuz 2016 öncesi gibi davranamayız, bilhassa ben davranamam.’’ mealinde bir konuşma yaptı dün. Galiba Sayın Cumhurbaşkanı, halktan dilediği özür ve Rabbimizden dilediği afla sanki samimi bir şekilde önceki ötekileştirici tutumlarından vazgeçer gibi, göreceğiz. Acaba TV kanallarında o TV, bu TV demeden altyazılarla bir uzlaşma imkanı bulabilir miyiz? Ötekileşenler, yakınlaşabilirler mi? Birbirini anlamanın yollarından birisi olabilir mi? diye düşünülebilir mi? Diğer bazı diller içinde yapılabilir mi? ( Havuz medyası dedikleriyle diğer medya arasında da alt yazı işe yarar mı acaba? )
Şaka, bu yana belki Sayın Cumhurbaşkanı bu gereksiz ötekileştirmeye son verebilir ve bu amaçla TRT ye bir işaret çakabilir. Eğer bunu başarabilirsek belki bir çok alanda ötekileştirmeyi halledebiliriz. Kimseyi FETÖ gibi ''hoş'' görerek hakaret etmeden, çok zorlanırsak sadece tahammül mekanizmasını çalıştırarak birlikte olmamız çok mümkün. Bunu her türlü mecliste yapmak zorundayız artık.

Not: Bu ''HOŞGÖRÜ'' de FETÖ işiydi değil mi? Eyvah, Eyvah, Eyvah.


Adaletli Yargıç


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;






AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.