booked.net
 
 

 

Damat

Hala Sultan Türbesi'nde dualar edildi

Hala Sultan Türbesi'nde dualar edildi Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yer alan Hala Sultan türbesi ve camisinde Kadir Gecesi nedeniyle ilk kez dua edilip iftar açıldı



İftar sonrası teravih namazlarını da burada kılan Kıbrıslı Türkler sabaha karşı tekrar KKTC'ye geçtiler.Peygamber Efendimizin annesi Hazreti Amine'nin süt kardeşi ve akrabası olan, bölgedeki Müslümanların "Hala Sultan" diye bildiği Ümmü Haram Binti Milhan'ın mezarının bulunduğu Hala Sultan Türbesi'nde KKTC Din işleri dairesinin organizasyonu ile bir ilk yaşandı. Rum Kesimine geçiş yapabilenler ve özel izin alınabilen Kıbrıslı Türkler,din adamları ve müezzinler otobüslerle sınırı geçip Larnaka Tuz gölü yanında bulunan ve Müslüman alemince kutsal kabul edilen türbeyi ziyaret ettiler. Yanlarında getirdikleri yiyeceklerle iftarı yapan ziyaretçiler teravih namazını burada bulunan camide kıldılar. Duaların okunması ve türbe ziyaretinin ardından mevlüt okundu ve ilahiler söylendi. Geç vakit aynı otobüslerle bölgeden ayrılan müminler sabah karşı KKTC ye geçtiler.Kıbrıs Rum Kesiminde Larnaka'da Tuz Gölü'nün hemen yanında bulunan Hala Sultan Türbesi, ziyarete gelen herkesi hemen manevi ikliminin etkisi altına alıyor. Ancak türbeyi büyük özlem ve muhabbetle ziyaret etmek isteyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşları, Rum yönetiminin sınırdan geçişte zorluk yaşatması yüzünden türbe ziyaretinde sıkıntılar yaşıyor ve buradaki camide 5 vakit namaz kılamıyor. Hala Sultan Camii İmamı Şakir Alemdar konuyla ilgili yaptığı açıklamada sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek, ”Burası camidir. Bütün dünya bunu biliyor. Eski Eserler Dairesi'nin tasarrufu burada tamamen durdurulmalı. Burası bize devredilmeli. Kendileri de buranın eski eserleri ilgilendiren kısımlarını canlarının çektiği gibi tadilat edebilirler. Ama işlevi Müslümanların elinde olması gerekir” dedi. Önümüzdeki yıl etkinliğin daha çok insana hitap etmesi için de çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Şakir Alemdar, “Pek fazla ila verilmedi zannedersem. Çünkü daha önceki senelerde kaynaklanan geçme sıkıntılarından dolayı. Din İşleri Dairesi daha önce otobüs kiralıyordu, bu sene yapmadı onu çünkü geçemiyor insanlar. Bu sebepten dolayı böyle bir sıkıntı yaşandı. Eğer politik olarak bu sıkıntı aşılırsa rahatlıkla birkaç bin kişi toplanabilir” şeklinde konuştu.
"Hala Sultan" diye bilinen Ümmü Haram Binti Milhan, Hz. Muhammed'in annesi Amine'nin süt kardeşi ve aynı zamanda da baba tarafından akrabası. Hz. Peygamber'in çok sevdiği ve iltifat ettiği bu kadın sahabeye, annesi ile süt kardeşi olması münasebetiyle Arapça'da "teyze" manasına gelen "hala", zaman zaman da "anne" diye hitap ettiği rivayet ediliyor. Yine rivayete göre Hz. Muhammed, Ümmü Haram'ı bir ziyaretinde başını dizine koyarak uyur ve tebessümle uyanır. Tebessüm etmesinin sebebini soran Hala Sultan'a, ''Rüyamda şu mavi deniz üzerinde padişahların tahtlarına kuruldukları gibi gemilere binerek Allah yolunda deniz harbine gittikleri gösterildi'' der. Hala Sultan'ın da ''Dua buyurun ben de onlardan olayım'' demesi üzerine Hz. Peygamber dua eder. Hala Sultan daha yaşarken Hz. Peygamber'in şehadetle müjdelediği önemli sahabeler arasında yer alır. Hz. Muhammed'in müjdesi 648 yılında gerçekleşir. Hala Sultan, 90'ın üzerindeki yaşına rağmen, Müslümanların ilk deniz seferi olan Kıbrıs Fethi'ne eşi ile katılır. Bu sefer, Müslümanların denizcilikteki ilk başarısı olarak tarihe geçer ancak Hala Sultan bineğinden düşerek şehit olur. Şehit olduğu yere, şu anki Hala Sultan Türbesi'nin olduğu yere defnedilir.
Kıbrıs'ın 1571'de Osmanlılar tarafından fethedilmesinin ardından mezar bulunur ve türbe haline getirilir. Daha sonra eklenen cami ve diğer yapılarla külliyeye dönüşür. Kıbrıslı Müslümanların büyük saygı ve ihtimam duyduğu Hala Sultan, bölgedeki Müslümanlar için önemli bir ziyaret mekanı haline gelir. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde kalan Hala Sultan Türbesi, kaderine terk edilir. KKTC ve Birleşmiş Milletler'in ısrarları ve ortak girişimiyle 2002- 2005 yıllarında türbe restore edildi. Rum yönetimi tarafından müze haline dönüştürülen Hala Sultan Türbesi'nde 2008 yılında KKTC den bir imam atanmasından sonra namaz kılınmaya başlandı. Ancak müze saatleri olan 08.30-19.30 arasında açık kalan camide sadece öğle ve ikindi namazları kılınabiliyor.
Kıbrıslı Türkler özellikle bayramlarda konvoylar halinde Rum Kesimine geçerek bu türbeyi ziyaret ediyorlar.

12 Punto 14 punto 16 punto 18 punto



 ETİKETLER :   Hala, Sultan, Türbesinde, dualar, edildi

YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.