booked.net
 
 

 

Damat

'İlkokulda nişan, 11'inde evlilik' haberine tepki

'İlkokulda nişan, 11'inde evlilik' haberine tepki Niğde'nin Dündarlı kasabasıyla ilgili bir gazetede yer alan 'İlkokulda nişan, 11'inde evlilik' haberine kasaba halkından tepki geldi.



Niğde'nin Dündarlı kasabasıyla ilgili bir gazetede yer alan “İlkokulda nişan, 11'inde evlilik” haberine kasaba halkından tepki geldi.Dündarlı'da yaşayan halk habere tepki gösterirken; Dündarlı Belediye Başkanı Mehmet Güler, bir gazetede yer alan '11 yaşında evleniyorlar' haberinin asılsız olduğunu söyledi. Başkan Güler konuyla ilgili, “Haberden bilgim yok. Benimle görüştüklerini yazmışlar ama benim tasdikimi almadılar. Bu haberi yapan gazeteci arkadaşları görmedim. 9 yıldır Dündarlı belediye başkanlığım boyunca dönemin valisi hocaları ile bunların üzerinde durduk. 13 yaşında evlilik diye bir şey yok. Bu haber asılsız. Mahkemenin kararıyla 16-17 yaşında evlendirmeler oluyor. Elimizden gelen imkanları kullanıyoruz. Bu konuyla ilgili hep valilerimizle çalıştık. Müdürlerimizle ev ev gezdik. Çocuk sahipleriyle görüştük. Okumaları için teşvikte bulunduk. Okusunlar diye yardımlarda bulunduk. Önceki zamanlar erken evlilik geçim sıkıntısında olmuş. Ama şimdi zorunlu okuma 4 yıl olunca herkes çocuğunu okutuyor. Bu haberlerin aslı yok. Gelsinler kanıtlasınlar ben buradayım. Gazetenin haberinden sabah haberim oldu sayın valimiz beni aradı. Bu haberi yapanlar Dündarlı'da bir düğüne gelmişler. Haberde yer alan düğün sahibiyle görüştüm çocuğun nüfus cüzdanın getirttim. Çocuk 16 yaşının üzerinde” diye konuştu.
Kasaba sakinlerinden Ali Yıldırım ise, zorla evlilik olmadığını anne ve baba rızasıyla evliliklerin gerçekleştiğini belirterek, “Annesini babasını rızayla evlilik oluyor. Kızlar da istiyorlar. Kızlarımızı okul önlerinde beğeniyoruz. 15 yaşından yukarıda ise evleniyorlar. Bu olay Türkiye'nin her yerinde var” diye konuştu.

Haberin ardından Niğde Valiliğinde, Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun başkanlığında kurum müdürlüğü ile toplantı yapıldı. Toplantının ardından Niğde Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünde yazılı açıklama geldi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “02.09.2013 tarihinde “Kasabanın Sırrı” başlıklı Niğde ilimizin Dündarlı Kasabasından bahisle yayınlanan haber üzerine bu açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.

Erken yaşta evlilik önemine binaen zaman zaman kamuoyu gündemine gelen konulardan birisidir. Toplumumuzun yıllardır süregelen bir problemi olmasına rağmen, son yıllarda ilimizde yapılan çalışmalar neticesinde problemin çözümü açısından büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Mevcut durumda doğum kayıtları incelendiğinde, ilimizde 2012 yılında 5684 doğumun 23 adedi 15 yaş altı olarak gerçekleşmiştir. Bu doğumlarla ilgili suç duyurusunda bulunulmuştur. Doğum oranlarına bakıldığında erken yaşta evlilik sonucu gerçekleşen doğumun yüzde 0.4 olduğu görülmektedir. İlimizde gerçekleşen doğum olaylarının tamamı kayıt altına alındığından erken yaşta evlilik sorununun bitmek üzere olduğu görülmektedir. Toplumsal algıların, gelenek ve anlayışların yanlış bile olsa değiştirilmesi zaman almaktadır. Ancak yapılan çalışmalar toplumsal hafızanın olumsuz yönlerini ortadan kaldırmaktadır.

İlimizde kız çocuklarının okullaşma oranının artırılmasına yönelik yapılan çalışmalar sonucu okula devam etmeyen ilkokul ve ortaokul öğrencisinin bulunmadığı görülmektedir. Dolayısıyla haberde yer alan 11-13 yaşında evlilik ibareleri günümüzde geçerli değildir. Yine aynı kasabamızda 2012-2013 öğretim yılında 34 kız öğrencimiz mezun olmuş, bunlardan 22 öğrencimiz örgün eğitim veren liselerimize kayıt yaptırmışlardır. Kalan öğrencilerimiz 6287 sayılı kanun gereğince kayıtlarını 27 Eylül 2013 tarihine kadar yaptırmak zorundadırlar.
İlgili haberde yer alan hususların özellikle geçmişte yaşanmış kötü hatıraların ifadesi olduğu düşünülmektedir. Valiliğimiz tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte yok olmakta olan erken yaşta evlilik sorununun tamamen ortadan kalkması için çalışmalarını sürdürmektedir”

YASİN ESEN
NİĞDE

12 Punto 14 punto 16 punto 18 punto



 ETİKETLER :   İlkokulda, nişan, 11'inde, evlilik, haberine, tepki

YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!


AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.