booked.net
 
 

 

Damat

 Adalet yürüyüşü, İçtüzük, Kuzey Irak - 06/07/2017





Hasan Kurtoğlu
E-Posta
Cumhurbaşkanı; Fransız gazetecinin, Kuzey Irak 'ta yapılacağı iddia edilen referanduma atfen, "Türkiyede de aynı şey olur mu sorusuna " o biraz sıkar" mealinde cevap vermiş.

Cevap doğru ve okkalı, ancak eksik, "Kuzey Irakta da yapılamaz " demesi , mesajı daha güçlü hale getirirdi....
Barzani her zamanki sinsi fırsatçılığı ile, bölgeyi barzanistan haline getirmeye çalışıyor, " bağımsızlık referandumu" bu yolda atılmış adımlardan en cüretkarı olanı...

Barzani siyasi geleneğinde, ilkel kavmiyetçilikten geklen bir güç kontrolsüzlüğü var, İran'da 1946 da o zaman ki Sovyetlerin desteği ile, Mahabat cumhuriyet adı ile bir deneme yapmış ve kısa sürede İran ordusu tarafından, baba Barzani, aşireti ile önce Kuzey Iraka sürülmüş, oradan da Sovyetlere iltica etmişti...

Bugün de aynı gelenek, Abd yanında , emperyalist işgalle işbirliği yapmanın bonusu olarak, bağımsızlık hayalleri kuruyor.
Ortadoğu paylaşımında , "selden kütük kapma" anlayışı bekledikleri neticeyi vermez. Sele kapılıp gitmek de var...

Aynı real politik, Suriye kuzeyinde hayal kuranlar için de geçerli..
Irak işgale uğradığı için, bölge ile ilgili anlaşmalar, geriye dönük olarak kadük oldu , Musul konusundaki Ankara anlaşması hükümleri de artık tartışmalı hale geldi....
Türkiyenin bölge ile ilişkisi, uluslararası hukuk bakımından , sürüyor..
İktidar , adalet yürüyüşünü de yanlış okudu, gereksiz ithamlarla süreci suçladı, demokratik hoşgörüyü öne çıkararak, Almanyadaki toplantı taleplerinde, elini kuvvetlendirebilirdi.

İçtüzük değişikliği paketi ile, konuşma süreleri iyice budanıyor, seçilmiş millet temsilcileri,kürsüde konuşmak yerine, kulislerde birbirlerine "avcılık" hatıraları mı anlatacaklar?

Milliyetçi Hareket partisinin, iç tüzük değişikliği konusunda da şartsız destek verdiği anlaşılıyor.

Kuzey Irak'ta geri dönülmez noktaya yaklaşılıyor, milliyetçi damarın, içtüzüğe gösterdiği hassasiyeti biraz da buraya teksif edip, iktidar ortağını zorlaması gerekmiyor mu? Adalet yürüyüşü için CHP'ye yaptığı itirazları, Barzani için de seslendirse daha uygun olmaz mı?


Hasan Kurtoğlu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.