booked.net
 
 

 

Damat

 Toplu siyasi davalar ve - 22/08/2017





Murat Karaman
E-Posta
Darbe teşebbüsü davalarında yargılamalar sürüyor.. Mağdurların katılımı ve ilgisi en önemli etkenlerden biri, iktidar da konuyu dinamik tutma konusunda gereğini yapıyor, tarafsız kamuoyunun takibi ise ,"sonucun" siyasi veya hukuki algılanması bakımından önemli.

Ergenekon ve bağlantılı davalar, yargılama sürecindeki hukuksuzluklar nedeniyle, sadece iktidara yakın ve yandaş tabir edilen kesim tarafından desteklendi ve fiyasko ile sonuçlandı.

Yargılama yapanların, bir cemaatin tetikçileri olduğu ortaya çıktı, adli sistem büyük yara aldı.
Siyasi davalar, genellikle, sistem üzerinde iktidar kullanan gücün belirleyici olması tehlikesini taşır.

Yakın siyasi tarihimizde, Yassıada yargılamalarında, Mahkeme Başkanı'nın, yapılan itirazlara "sizi buraya tıkayan kuvvet böyle istiyor" sözleri kayıtlara bir utanç ifadesi olarak geçmiş ve kamuoyu vicdanında hala süregelen önemli tahribat yapmıştır.

İktidar partisi, kendisine darbe yapılacağı iddia edilen Ergenekon sürecinde,haklı olarak taraf olmuş, davanın manevi savcılığını üstlenmiş ve ağır bir yanılgıya uğratılmıştı,
15 Temmuzda, bu defa, reel olarak darbe teşebbüsüne muhatap oldu, davalara mağdur taraf olarak müdahale taleplerinde bulunuyor/katılıyor.

Ergenekon sürecinde, emniyet güçleri,savcı/hakim kılığındaki tetikçiler tarafıdan yanıltıldı, bugünkü yargılamalarda, artık, fiilen taraf, verilecek hükümler, öncelikle kendisini ilgilendiriyor.
Ergenekon süreci, tarafsız kamuoyunun gözünü açtı, her "yargılam" yargılama değilmiş kanaati oluştu, genel bir teyakkuz hali var.
Her gün, davalardaki ifadeler, çarşaf çarşaf yayınlanıyor, köşelerde analiz ediliyor.

Yargı da toplumun kredisini hassas bir terazide kullanmak zorunda, bu darbeci güruhu, gerçek adalet ile tecziye etmek, toplumsal güven bakımından da gerekli.


Murat Karaman


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.