booked.net
 
 

 

Damat

 Savunma Hakkı ve tarafsızlık.. - 27/12/2017





Hasan Deringöl
E-Posta
Cumhuriyet çalışanlarının yargılandığı davada; siyasi değerlendirmeler yapıldığı gerekçesi ile, savunma hakkına açık biçimde müdahale edilmiş..
TCK madde 128; iddia ve savunma dokunulmazlığını düzenlemekte olup; ...somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulmasıı halinde, ceza verilmez. Ancak, bunun için isnad ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir .." hükmünü amirdir..
Cumhuriyet davası sürecinde, iktidar yetkilileri, yargı konusu olay ve sanıklar ile ilgili olumsuz değerlendirmelerde bulunmuş, eylemin muhatabı olduğu iddiası ile yargı sürecini de dolaylı olarak,,, bir ölçüde siyasallaştırmıştır....
Durum böyle olunca, sanıkların , savunmalarında siyasal eleştirilerde bulunmalarının ,savunma hakkı kapsamında mütalaa edilmesi , adil yargılanma hakkı bakımından bir zorunluluktur..
Siyasallaşmış bir davada , siyasi eleştiri yapılması nedeniyle savunma hakkının , kesintiye uğratılması , "ihsas-ı rey " olma tehlikesi taşır ve yargının tarafsızlığı ilkesinin ihlali gündeme gelir..
Şerefe karşı suç teşkil etmeyen , iktidar kullanım biçimi üzerine yapılacak eleştirilerin dozu hakkında, yargının takdir hakkı yoktur..Kabul edilen iddianame konusu suç , bir insan hayatını bitirebilecek boyutta bir müeyyideye karşılık gelmekte olup, velev ki, "siyasal eleştirinin olması" nedeniyle
Savunma hakkı, ihmal edilemez,...


Hasan Deringöl


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.