booked.net
 
 

 

Damat

 Küresel adalet ve insanlığın vicdanı.. - 27/09/2018





Güray Gözüpek
E-Posta
Cumhurbaşkanı BM Genel Kurulunda , küresel adalete ve uluslararası vicdana vurgu yaptı, bu konularda küresel duyarsızlık eleştirisinde bulundu..
Retorik olarak etkileyici ama uluslararası hukukta geçerliliği olmayan kavramları dile getirdi.. Kendisinden önce konuşan Trump, tam tersi bir yaklaşımda bulundu, Ulusalararası Ceza mahkemesinin yetkisini tanımadığını , dolayısıyla küresel anlamda bir adalaet kaygısında olmadığını, meydan okuyan bir dille ilan etti..
Cumhurbaşkanı, daha etkili ve karar alma süreçleri bakımından daha adil bir BM tasavvurunu ileri sürerken, Trump , BM'in artık işlevsiz kaldığını ve abd için de mali anlamda bir yük teşkil ettiğini ileri sürdü....
Dünyada ortak değerler etrafında barış içinde bir yaşam oluşturma kaygısı, İnsanlığın geleceği için büyük önem taşıyor..
Bugün yaşanan ve giderek dünyanın fiziki/çevresel ve duygu anlamında kimyasını bozan "değersizleşme süreci", geleceğ kurtama adına, vaktin neredeyse geçmekte olduğu sonuçlara işaret ediyor..
Bölgesel çatışmalar,kadın ve çocuk ölümleri, kitlesel göçler, ticaret savaşları, giderek artan yoksulaşma ve diğer olumsuzluklar üzerinden yeni bir dünya tasavvuru, acil bir görev olarak insanlığın önünde duruyor..
Cumhurbaşkanın, "dünya beşten büyüktür" sloganı, sonuç itibarıyla bu manzaraya karşı duyarsızlık ve hareketsizliğe bir eleştiri mahiyetinde..
fakat sloganların real politiği etkileme gücü kısıtlı......
Dünyanın içinde bulunduğu bu kaotik durumu normale döndürebilecek yegane çare, ortak/küresel ve kapsayıcı bir adalet anlayışını yaygınlaştırmaktan geçiyor..
Uluslararası adalet ve adaletsizlik sarkacı arasında bir tercih zorunluluğu insanlığın gündemini zorluyor....
Bugünün dünyasında eksik olan , kuşatıcı bir adalet ruhu ve bu anlayışı hayata geçirecek küresel sorumluluk anlayışıdır..
Cumhurbaşkanı BM'yi bu anlayış için bir küresel seferberliğe çağırmakta iken,,, Trump ise ," gemisini kurtaran kaptan" lar safında olduğunu ilan etmiş bulunuyor..
Uluslararası vicdan, hangi düşüncenin yanında saf tutacak bilinmez , ama , insanlık bu zor zamanlarda adalet tercihini öne çıkartmak zorunda,
Herkesin içinde olduğu dünya gemisi, hem tükenmekte olan çevresel yaşam koşulları, hem de giderek yönünü kaybeden vicdan pusulası ile , selamete ulaşma ihtimalinden uzaklaşıyor ...



Güray Gözüpek


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.