booked.net
 
 

 

Damat

 Chp ve ifade özgürlüğü..!! - 09/11/2018





Meryem Telli
E-Posta
Chp yönetimi, izin almadan Tv. programına katılan iki vekili kesin ihraç talebi ve oy birliği ile Yüksek Disiplin kuruluna sevk etmiş..
Gurup yönetiminden izin almamayı( bilgi vermemeyi) gerekçe olarak göstermiş..
Mesele sadece Gurup Yönetimi ve disiplin kavramları içinde kalarak değerlendirilirse, ceza talebi abartılı boyutta olsa da, işlemde haklılık payı bulunabilir..
Ama , yeni rejimin uygulamaları bakımından hesaba çekileceği, mahalli boyutların dışında sonuçları olabilecek bir seçim sürecinde, sadece meclis içi ve gurup toplantıları kapsamında yürütülen bir muhalefet ne kadar yeterli olabilir sorusu ortada kalmış durumda..
Disiplin işleminin bir yönü, parti tüzüğü (gurup yönetmeliği) , parti disiplini kavramlarını ilgilendiriyor olsa da, önemli olan boyutu , "ifade özgürlüğü" ile ilgili olan kısmı ...
İhracı istenen vekillerden birinin genel Başkan ile olağanüstü kongre çağrısı nedeniyle bir sorunu olduğu biliniyor, çekirdekten Chp'li olduğunu iddia ediyor ve Tunceli, Elazığ gibi , Chp bakımından son dönemlerde seçmen teveccühüne mazhar olmakta sıkıntı çeken yerlerde seçim kazanıyor,, sandıktan çıkıyor , ..
Ardahan milletvekilinin topun ağzına konmasının nedeni de, beyan edilen resmi gerekçenin ötesinde , bir Tv. ekranında Türkçe ezan konusunda fikrini beyan etmiş olması.. ..
Milletvekillerinin kürsüden söz söyleme özgürlüğü, Anayasa ile teminat altında, ama, bunun dışında da, her insan gibi tartışılmaz bir biçimde, kendilerini ifade etme etme özgürlükleri var ..
İfade özgürlüğü, insan haklarının temelini teşkil eder..
Fikrini söyleme özgürlüğü olmayan bir kimse, diğer hakların kullanımı bakımından da yeterli özgürlüğe sahip değildir..
Ana muhalefet konumundaki Chp içinde milletvekili seviyesindeki kişilerin- özellikle vicdan ve din hürriyeti bakımından,- parti kararı ile söz söyleme özgürlüklerine engel konuyorsa, mesele vahimdir ve sorumlusu sadece "iktidar iklimi" değildir..
Baykal , çarşaflı bir vatandaşa altı ok rozeti takmış ve bir Chp açılımı başlatmıştı, bazıları suni/faydacı bir siyaset tarzı olarak görse de, sonuçta , özgürlük temelli bir yaklaşım olarak değerlendirilmesi gereken bir tavırdı..
Bugün, ezan-ı Muhammedi'"nin türkçe okunması hakkında fikir ileri sürmenin ihraç nedeni sayılması, arapça ezan taraftarlarının aldıkları mesafeden ziyade ,Chp nin özgürlükler alanında ne kadar geriye düştüğünün göstergesidir...
Diyanet Başkanı, Cumhuriyet düşmanı olduğunu göğsünü gere gere söyleyen bir mürteciyi, diyanet başkanı kılığı ile , insani mülahazalar gereği olduğunu söyleyerek ,ziyaret edecek ve yayın yoluyla halka duyuracak, chp'li vekil, "ezan Türkçe okunsa iyi olur" fikrini paylaştığı için , partiden ihraç edilecek..
Önümüzdeki seçimlerin, mahalli ölçeğin dışında , Anayasal rejimin de bir anlamda meşruiyet oylaması olduğu, cumhur ittifakı ortağı tarafından ileri sürüldü..
Hal böyleyken, chp'yönetimi, hiçbir getirisi olmayan muhtevasız çekışmeler ile enerjisini boşa harcıyor..


Meryem Telli


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.