booked.net
 
 

 

Damat

 YSK Hakimlerinin görev süresini uzatmak Anayasa'ya aykırı..!! - 24/12/2018





Gültekin Kazancı
E-Posta
Yüksek Seçim Kurulu üyesi yargıçların görev süreleri bir torba yasa düzenlemesi ile uzatılıyor..
Adı geçenler, son seçimlerde, oy verme işlemi devam ederken "mühürsüz oy pusulalarını" geçerli kabul ederek,- referandum sonucuna- kanuna aykırı olarak müdahalede bulunmuşlardı..
238 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkında Kanun, mühürsüz oy pusulasını geçersiz kabul etmekte iken, YSK, mühürsüz oy pusulalarını geçerli kabul ederek kanunu ihlal etmiş ve eleştirilere muhatap olmuştu.. (" madde 101 3. ;Arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan, ... oy pusulaları geçerli değildir".)
Mühürsüz oy kullanma, 16 Nisan Referandum sürecinde, YSK tarafından seçim kurullarına yapılan bir duyuru ile, kanuna aykırı olarak ve fiili durum yaratılarak, uygulamaya konuldu ve sayım döküm işlemi mühürsüz zarf ve oylar da hesaplanarak yapıldı ve zorunlu olarak referandum sonuçları üzerine şüphe düştü..
YSK, referandum oy verme işlemi devam ederken yaptığı bu kanunsuz duyurunun dayanağı olan kararını, duyurunun yapılmasından iki tam gün geçtikten sonra 18 Nisan Salı günü akşamüstü resmi internet sitesinde yayınladı..
Yani, bu kronolojiye göre; YSK, kanuna aykırı duyurusunu, kurumsal bir karar almadan yayınlamış.. ve müstenidatı olması gereken YSK kararı, Referandum oy verme işleminden iki gün sonra alınmıştı..
Özetle; ,Türkiyenin anayasal sistemini doğrudan etkileyen bir Referandum süreci, YSK tarafından , keyfi bir biçimde yönetilmiş/yönlendirilmiş oldu...
Daha sonra, işbu kanunsuzluk, AKP ve MHP oyları ile "sözde" tashih edilerek, mühürsüz oy verme işlemi yasal hale getirilmeye ve yine, işbu kanunsuz tasarrufun izi silinmeye çalışılmıştı..
Bu beyhude çabaya rağmen, kanun tasarufları geçmişe yürüymeyeceği için, seçimlerdeki kanunsuzluk hali, tam kanunsuzluk olarak kayıtlara geçmiş ve referandum oylamasındaki "mühürsüz" uygulamanın kanunsuzluğu "adeta", işbu tashihi yasama tasarrufu ile ikrar edilmiştir....
Bu kere de, bu kanunsuz tasarrufu yapanların görev süreleri , tam da , yeni bir seçim arefesinde uzatılıyor..( Türkiyede YSK üyeliği yapacak yetkinlikte yargıç yokmuş gibi..)
Burada tartışmalı olan husus ,Seçimlerin genel Yönetim ve Denetimi bakımından , Anayasa m.79 f.2 gereği; nihai karar/yargı mercii olan YSK üyelerinin, seçim döneminde, görev sürelerinin uzatılması meselesidir.
Anayasa, m.67 ; Seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayayacağı hükmünü amirdir..
Yine Anayasa m. 79 f.2 ; Seçimlerin Genel Yönetim ve Denetiminin, münhasıran YSK uhdesinde olduğu ve kararlarının nihai olduğu hususunu düzenlemektedir..
Dolayısı ile, YSK üyelerinin, görev sürelerinin uzatılması "seçimler ile doğrudan ilişkili" bir yasama tasarrufudur ve ilk bir yıl içinde yapılacak seçimlerde -anayasal olarak- tatbik kabiliyeti yoktur..
Sonuç olarak, YSK üyelerinin görev sürelerinin uzatılması, hem seçimlerin selameti, hem de anayasal norm düzeni bakımından aykırı bir tasarruftur..




Gültekin Kazancı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.