booked.net
 
 

 

Damat

 Dokunulmazlıkların kaldırılması ve yeni Askerlik Kanunu..!! - 12/06/2019





Nalan Çelimsiz
E-Posta
2008-210 yıllarından itibaren, " Ergenekon operasyonlarıı ile aynı zaman dilimlerinde" ,"Askerlik görevi" ile ilgili çalışmalar yoğunlaştı.. ..
Bedelli askerlik, dövizle askerlik, kısa dönem askerlik gibi sistemler gündemi işgal etti..
2014 yılında, , er ve erbaşlar için 16 ay olan hizmet süresi 12 aya indirildi,..
Yeni Kanun teklifi ile, 12 aylık bu sürenin, 6 aya indirilmesi planlanıyor..(bu hesapla, 5 yılda yarı yarıya düşürülen er ve erbaş hizmet süresi, 10 yıl sonra tamamen sıfırlanacak.!!.)
Değişiklik metninde, Cumhurbaşkanı'na, bu hizmet süresini, ihtiyaca göre bir katına kadar arttırma veya yarısına kadar azaltma yetkisi de tanınıyor...
Zaten 6 ay gibi kısa bir süre olarak düşünülen askerlik süresi Cumhurbaşkanının takdirine göre yarısına kadar azaltılabilecek..
Cumhurbaşkanın, bu konuda da özel bir takdir yetkisini uhdesine almış..
6 Aylık kısa dönem askerlik hizmetini tamamlayanlar, -isteğe göre- net asgari ücretten az olmamak kaydı ile -harçlık alarak..teklif metninde öyle yazıyor..!!- (paralı olarak) - 6 ay daha askerliğe devam edebilecekler....
Hizmet süreli "paralı/harçlıklı" askerlik, "Lejyöner" tipi, pek de makbul sayılmayan bir "silahlı hizmeti" çağrıştırıyor..
Uzmanlar, bu uygulama ile aynı hizmet birimlerinde, er ve erbaşların farklı statülerde ayrışacaklarına ve görev tanımlarında karışıklıklar doğabileceğine dikkat çekiliyor....
Chp, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir defaya mahsus kaldırılması tuhaflığında da tuzağa düşmüş ve muhalefet milletvekillerinin savunmasız kalmasında kabul oyu vermişti..
Bugün, askerliği, neredeyse lejyonerliğe çevirecek bu değişikliğe de evet demeye hazırlanıyor,..
İşin komik tarafı, muhalefet ettikleri madde;, Cumhurbaşkanına , "...olağanüstü hal veya seferberlikte veya savaş halinde, bazı kişileri re'sen başka hizmetlerde kullanma yetkisi.."
Askerlik yasa teklifi, Cumhurbaşkanına hem süre ile ilgili düzenleme yapma yetkisi , hem de "bazılarını" hizmetten muaf tutma yetkisi veriyor..
Kanunlaşırsa, asker mevcudu da bir anda önemli miktarda azalacak,( terhisler nedeniyle..),
Muhalefet işin bu tarafı ile ilgili görünmüyor....
"Beka ittifakı"nın, askerliği takdiren ve terhisen ufalamasını anlamak güç, ama , Chp'nin , gümüş saplı kaşıkla" asker tayınına" bodoslamadan dalmasını anlamak ise hakikaten imkansız..
Akdeniz'de gezen gemi personelini, tutuklama ile tehdit edebilecek kadar pervasızlığın kol gezdiği bir coğrafyada, orduyu terhis etmenin vebali ilerde ortaya çıkar..
Dokunulmazlıkların kaldırılmasında parlamentoyu savunmasız bırakırken seyrettiler, şimdi koca ülke savunmasız hale geliyor, Cumhurbaşkanının yetkisine takmışlar..!!
Bu "muhalefete" diyecek birşey yok..!!




Nalan Çelimsiz


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.