booked.net
 
 

 

Damat

 Yargıtay Başkanı "meseleyi" kavrayamamış..!! - 04/09/2019





Mualla Kaderci
E-Posta
Yargıtay Başkanı, Külliyede yapıldığı için tartışmalara neden olan ve Avukatların çoğunluğunun boykot ettiğ adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmasında "yargı bağımsızlığın"'dan ve "yargı etiği'nden ne anladığını ortaya koymuş..
Başkan, AB Komisyonu son ilerleme raporunda yer alan, -yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusundaki -eleştirilere atıfta bulunarak, Raporu,"at gözlüğü" ile hazırlanmış , değersiz bir kağıt parçası olarak nitelemiş..
Yargıtay Başkanı bu değerlendirmesine dayanak olarak, Anayasa'nın, m. 6 ile düzenlenen egemenliğe ve m. 9 ile düzenlenen, yargı yetkisinin bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılacağına dair, hükümlerine göndermede bulunmuş.
Bağımsız yargıyı, devletin ve demokrasinin temeli olarak tanımlamış ve de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi m.6 'da -temel bir insan hakkı olarak- öngörülen bağımsız ve tarafsız mahkeme kavramı ile ilişkilendirmiş..
Sonuç olarak, Anayasada var olan hükümlerin "bizatihi" varlığını, bağımsız ve tarafsız bir yargı ve "yargı etiği" bakımından yeterli kabul ettiğini konuşmasına yansıtmış..
15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü sonrası yargı mensuplarının kitleler halinde ihracının zaruretini ve çağdaş hukuk bakımından başka bir seçeneğin bulunmadığını ileri sürmüş..
Başkan, AB' Komisyonu'nun , bu rapor ile kendini AİHM yerine koyduğunu ve bu tasarrufu ile de yargıya( Avrupa Sözleşmesinin denetim organı olan AİHM'ni kasdediyor..!!) müdahale ederek, Mahkeme'nin bağımsızlığını ve tarafsızlığını gölgelediği iddiasında bulunuyor..
Başkan'ın hukuk mantığına göre; Komisyon , Türkiye ile ilgili olarak, yargı bağımsızlığı konusunda eleştiriler içeren bir rapor hazırlamakla, AİHM'nin, kararlarını da( Türkiye aleyhine) etkileme amacı ile davranmakta ve Mahkemenin rapor sonrasındaki kararları tartışmalı hale gelmektedir...!!
Başkan, Komisyon raporu konusunda en vurucu değerlendirmeyi de, Komisyon'un, "yargı bağımsızlığı "kavramını, terör örgütüne bağlılık olarak anlamakta olduğunu ileri sürerek yapıyor..!!
Başkana göre, Komisyon Türkiye ile ilgili yargı bağımsızlığı değerlendirmesinde , terör örgütüne zımnen destek veriyor..
Başkanın bu değerlendirmeleri yapmasının hemen ertesinde, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Türkiye'de yargı bağımsızlığı konusunda duyduğu endişeleri dile getirdi ve "yargı bağımsızlığının ciddi şekilde aşındığı" uyarısında bulundu.
"Hakimlerin ve Yargının Bağımsızlığı"'nın tehdit altında olduğunu ileri süren Komiser, Olağanüstü Hal sürecindeki tasarrufları eleştiriyor, ve Hakimler ve Savcılar Kurulu ile ilgili Anayasal düzenlemelerin Avrupa Konseyi standartlaruına açıkça aykırı olduğuna da işaret ediyor..
Adli yıl açılışının yürütmenin himayesinde Külliyede yapılması eleştiriliyor ama, "hukuk mantığı" bu şekilde çalışan bir kişinin Yargıtay Başkanlık koltuğunu işgal etmesinin riskleri gözlerden kaçıyor...
Yargıtay Başkanı'nın değerlendirmeleri aynı zamanda aşırı bir vehim halini de ortaya koyuyor..
"Bugün hava yağmurlu" diyen arkadaşına "vay sen bana ördek mi dedin..!!" cevabı veren bir halet-i ruhiye, içinde gibi...





Mualla Kaderci


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.