booked.net
 
 

 

Damat

 Bütün vergilerin "ana"'sı Değerli konut Vergisi..!! - 19/12/2019





Hamiyet Görgülü
E-Posta
Osmanlıdan Cumhuriyete bütün müktesebatımızda , vaz (salma yapılmış...) edilmiş vergiler içinde, "Varlık Vergisi" dahil , bir kısım vatandaş'ın , elindekine avucundakine bu kadar ölçüsüzce göz koyan başka bir uygulama yok..
Emsalleri içinde, "Varlık Vergsi" mukayesesi yapılıyorsa da, Değerli Konut Vergisi ile Varlık Vergisi arasında "Mülkiyet Hakkı"'nın özünü tahrip bakımından , ikincisi aleyhine esaslı bir fark bulunuyor..
Varlık Vergisi, belli değerde servet unsuru ölçü alınarak tarh/gasp edilen bir mükellefiyete tekabül etmekteyken, Değerli Konut Vergisi sadece "mesken nitelikli" değerli ( değerini kamunun tek taraflı/re'sen tespit ettiği) konutları hedef alıyor...
Değerleme , bürokratik makanizmanın yuksek takdirlerinde tecelli ediyor..
Varlık vergisinde, haraç gibi istenen salma parası "tek seferlik" bir yükümlülük getirirken,,...
Bugün, "ömür boyu mükellefiyet" getiren değerli konut vergisini ödeyemeyen kişi, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Kanunu gereği takibata uğrayarak, malını mülkünü kaybetmek tehlikesi ile karşı karşıya..
Halk dilinde, şaşırtıcı, acayip durumlarla karşılaşılınca , "tut kelin perçeminden" diye bir söz var..
Bu sözü, değerli konut salmasına /vergisine uyarlarsak;
Birden bire, "iyi sıhhatte olsunlar" görünmüş gibi" gündeme alınıp, vergi yükünün adaletsiz ve fahiş ölçekler kullanılarak, vatandaşın sırtına kaba bir semer halinde vurulması,
Yangından mal kaçırır gibi, değerleme çalışmalarının yurt sathında tamamlanmadan , peyder pey, bürokratik tercihlere göre, takdir ve tebliği,
Taşınmaz paylı veya elbirliği ile mülkiyete sahip olanların, kanunun öngördüğü değere ulaşmamış hisse değerlerine rağmen, tam mülkiyet sahipleri gibi sorumlu tutulmaları,
Servet vergisi gibi kamuoyu algısı yaratıp, mevcut servetin sadece- belli değeri aşan- bir emlak unsurundan alınması ve diğer servet unsurlarının, bu vergi bakımından fiilen vergi istisnasından yararlandırılmaları gibi bir ucubeyi ortaya koyması ..v.d..
gerçekler ile karşı karşıya kalınıyor...( uygulamada ortaya çıkacak aksaklıkları saymassak..)
Hak ve nesafet kaidelerine aykırılık bakımından, dünya uygulamasında da en haksız vergi olan Varlık Vergisi mucitlerinin , vergi adaleti bakıomından daha hayırlı bir iş yaptıkları dahi söz konusu olabilir..
Onun için, "bütün savaşların anası" abartmasından kinaye, "bütün vergilerin anası" diye nitelemek yanlış olmayacak gibi..




Hamiyet Görgülü


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.