booked.net
 
 

 

Damat

 PALAVRA PALAVRA PALAVRA - 26/03/2020





ERCAN ERDEM
E-Posta
Alain Delon ve Dalida'nın söylediği ” Paroles Paroles “ şarkısının Türkçe versiyonu Ajda Pekkan tarafından “Palavra palavra palavra”
şeklinde şöylenmiş ti. Kim hatırlar derseniz? İşte o evde oturmaya mecbur bırakılan 65 yaş ve üstü hatırlar. Dinlemek isteyenler için link: TIKLAYINIZ
Yeri gelmişken söyleyeyim, evde oturanların yerine 65 yaş altı evde otursaydı ne olurdu? Sorusunun cevabı tartışmaya açılmalıydı benceZaten 65 yaş altının azınmayacak bir kısmı evden çalışıyor. Benimki şaka yollu bir söylem sadece. Bankaların açıklamaları ve davranışları ile devletin önlemleri üzerinden ekonomist olmadan bir ekonomik durum üfürüğü yapayım sizlere.

1-Eğer kobi veya küçük işletme hatta orta ölçekli işletme sahibi iseniz ve çalışanlarınız varsa, özellikle turizm sektöründeyseniz, battınız. Belki farkında değilsiniz, ancak bu ay sonu ödenecek maaşları nasıl ödeyeceksiniz ey turizmciler? Hadi kdv ve konaklama vergisi ertelendi, Sgk primleri ile muhtasar vergilerini bu ay nasıl ödeyeceksiniz. Bu arada hiç sözü edilmeyen bir konu 7143 sayılı kanundan yararlanarak vergi ve sgk borçlarını taksitlendirenlerin durumu. Bunların taksit ödemeleri devam ediyor ve bunlarda herhangi bir erteleme şu anda yok. (Bu sözüm her turizmci için geçerli değil tabii ki, Turizm Bakanının yakın olduğu şirket veya şirketler ve etrafı ile ona yakın duranlar muaf)

2-Bir büyük banka dün açıklama yaptı. Bu açıklamada “KOBİ’ler ile mikro ölçekli işletmelerin hâlihazırdaki finansal yükümlülüklerini karşılayabilmeleri adına, mevcut limitlerinin yanında, ihtiyaç durumunda proaktif (Proaktif çalışma yapmak: Risklerin öngörülmesiyle gerekli önlemlerin alınması şeklinde özetlenebilir.) limit çalışmalarıyla destekleme,” diye bir madde var. Bu maddeye istinaden banka şubesine başvurulunca, banka şubesi” bize gelen bir şey yok, yardımcı olamayız.” diyor. Konu ile ilgili bankanın genel müdürlüğü aranınca telefon operatöründen şubeye yönlendiriliyorsunuz ve bankada yönetici olmadığından bir de fırça ile karşı karşıya kalıyorsunuz. (Banka adı bende saklı.)

3-Üstüne üstlük Sayın Cumhurbaşkanımızın damadı olan değerli Ekonomi Bakanı sayın Berat Albayrak bu sabah Twitter hesabından “Bankaların taahhütlerinin takipçisiyiz, taahhütlerin aksi durumunda BDDK ya şikayet edin.” mealinde bir şeyler söyledi. Bu sözleri üfürdü ancak BDDK telefonları cevap vermiyor. Cevap veren telefon operatörleri ise ne yapacaklarını bilemiyor. Bireysel şikayet WEB sitesinden E-Şikayet olarak yapılabiliyor ancak Tüzel kişilik bunu yapamıyor. Tüzel kişiler dilekçe ile başvurmak zorunda imiş. 65 yaş üstü sokağa çıkamadığına göre 65 yas üstü yönetici için nasıl olacak bu iş. Faks yoluyla belki ama, WEB sayfasında o da yok.

Daha cicim aylarındayız, tüm dünyayı saracak olan ekonomik krizin bizi ne kadar “Teğet” geçeceği şüpheli. Özel sektör ve Kamu arasındaki özellikle Bankacılık alanındaki bu farklılıklar hem haksız rekabet oluşturuyor hem de eşitsiz bir durum oluşturuyor. Böyle bir krizin altından kalkmak için acilen özel banka kamu bankası ayrımı kaldırılarak özel bankaların kamu bankaları gibi KOBİ ‘lere veya diğer kuruluşlara aynı desteği verebilmeleri için onlara KGF veya diğer destekler verilmelidir. Bir çok sektörün batacağını ancak bazı sektörlerin de Sayın Cumhurbaşkanımızın kullandığı “FIRSAT” kelimesi çerçevesinde ihya olacağı hepimizce malum olmalıdır.

“Virüsü yeneceğiz, ancak soru nasıl bir bedel ödeyeceğimiz dir.” Demiş Dünya sağlık örgütü başkanı ancak bu bedeli devletler mi ödeyecek yoksa vatandaş mı? Dünya da Onu bilemiyoruz. Ancak burada bildiğimiz devlet bu bedeli vatandaşına kafasına ve kayırma sistemiyle ödetir. Halbuki devlet kendisi ödese durum nispeten adaletli olur. Ama bu bize yakışmaz muhakkak bir “ alaturkalık ” yapmalıyız. Zaten Showlar onu göstermiyor mu?

İlk ulusa sesleniş Show’u nasıldı hatırlarsınız. Merkel ve diğer bazı devlet adamlarının ulusa seslenişi görülünce dün akşam ki ulusa sesleniş nasıl oldu onu da gördünüz. Tabii içeriği için bir şey demiyorum. Reis’in, Borlu dezenfektan muabbeti ortalarda dolaşıyor. Video konferans şeklindeki muhtelif toplantılar ve emir komuta düzeni içerisindeki canlı göstermelik yayınlar ortada. Koca koca Bakanların Reis’in karşısındaki duruşları ortada. Sonuçta, yine yazdığım yazıya geliyorum. “SHOW BUSINESS” devam ediyor.
Ülkemizi ve Dünyanın bir çok ülkesini büyük bir ekonomik kriz bekliyor. Aslında belki siyasi bir krizde beklenebilir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2036 yılına kadar yeniden aday olabilmesini sağlayan anayasa değişikliği Duma'da kabul edildi. Değişikliğin referandumda da kabul edilmesi halinde Putin üst üste 2036 yılına kadar görev yapabilecek. Rusya tek adamlığı (devlet başkanlığı süresini uzatma) bir şekilde ithal edilebilir. Bu bizde Alaturka bir yansıma yapar, yapıyor da zaten. Allah sonumuzu hayır etsin.


ERCAN ERDEM


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.