booked.net
 
 

 

Damat

 Türkiye'nin Dünyadaki Ekonomik Riskleri - 05/04/2020





Emre Gülener
E-Posta
Değerli okurlar;
Ülkemiz Dünyada yaşanmakta olan coronavirus salgını nedeni ile ekonomik olarak etkilenmektedir. Bu durum Dünyada bir çok ülke için de geçerlidir. Etkilerinin uzun bir süre daha devam edeceği düşünülmektedir. Bu Ekonomideki Dış nedenlerdendir .Sebepleri Globaldir. Bizim, her ülke Ekonomisi gibi, bir de iç nedenlerimiz var. Bu sebepler siyasal ve ekonomik plan, yol haritası ile ilgilidir. Bu konuya(Ekonomik strateji) bugün detaylı girmeyeceğim. Bugünkü Yazımızın konusu, CDS ve Türkiye 'nin CDS puanıdır .
Şimdi ; bilmeyenleriniz, Bir çoğunuz, nedir bu CDS diyecektir ?
(Credit Default Swap ) Kredi Temerrüt Takası,
Bir ülkenin borçlarını ödeyememe yani temerrüt riski, diğer bir şekilde ifade edersek, " İflas riskidir" .Ülkenin borçlanma maliyetini belirler. Faiz oranını belirler .Dolaylı olarak enflasyonu belirler. CDS Sigorta satın almak gibi düşünülmelidir. Hazinenin yurt dışına yapmış olduğu borçlanma senedi ihraçlarının ödenmemesine karşın alınacak bir sigorta olarak düşünülmelidir. Bu sigorta için ödenen paraya CDS primi denir. 1995 yılında JP Morgan Chase kredi temerrüt takasını geliştirmiştir. Dünya piyasaları ülke risk primini (CDS) önemli bir kıstas olarak kabul etmiştir. CDS ler sadece sigortalama ve tahvil için kullanılmazlar. Bir özelliği de ülkelerin risklerini açıklarlar. Bir ülkede bulunan ekonomik faaliyet gösteren ünitelerin kredi maliyetlerindeki artış ve azalışları gösterir. Primleri yükselmesi durumunda borsa ve faiz oranları etkilenir. Risk primlerinin yükselmesi durumunda ülke hazinesi hem yurt dışında, hemde yurt içinde çok fazla faizle borçlanmak durumunda kalacaktır. CDS puanı 300 ün üzerinde olan ülkeler riskli ülkeler olarak değerlendirilir . Öyle kabul edilir.
Bugün itibari (5 Nisan 2020) ile World Government Bond dan aldığım güncel CDS puanlarının en üst riskli kırmızı seviyede olan ülkeleri , aşağıdaki tabloda sizlerle paylaşıyorum.Türkiye Dünyada ki Tüm ülkeler arasında , maalesef sondan beşincidir. Türkiye'nin üstündeki ve alt basamağındaki, risk primi kırmızı olan ülkelere bakarsanız, ne durumda olduğumuzu ,daha iyi değerlendirirsiniz. Yorumu ,Yüce Türk Milletine bırakıyorum.
Güney Afrika ............502
Mısır...........................550
Türkiye.......................593
Pakistan....................691
Ukranya.....................722
Arjantin......................9104
Venezuella.................72150

Saygılarımla.


Emre Gülener


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.