booked.net
 
 

 

Damat

 Anketler,Sistem, Halkın Beklentisi ve Muhalefet - 25/04/2020





Emre Gülener
E-Posta
Değerli okurlar ;
Strateji araştırma danışmanlık şirketinin, TBMM’nin 100. Yılı dolayısıyla, nisan ayında yapmış olduğu, son anket sonuçları, basın ve medya kuruluşları ile paylaşıldı . 76 ili kapsayan araştırmada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine, geçildikten sonra, vatandaşın memnuniyeti ve kurumlara olan güveni soruldu. Ankete katılanlar, Türkiye’ nin, temel sorunlarının, çözüm yeri, öncelikli olarak neresidir? Sorusuna % 64.6 TBMM % 19.2 Cumhurbaşkanlığı %5.2 Belediyeler cevabını verdi .

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden, memnun olmayanların oranı % 47.8 çıktı. Memnun olanlar % 32 de kaldı . Anketler bizlere, vatandaşın tercihleri ve düşünceleri ile ilgili net sonuçları vermeyebilir. Fakat, anket çalışmalarının, belli yüzdelik sapmaları olsa da, bu araştırmalar, eğer doğru kurallarla yapılmış ise, ciddi birer göstergedir. Siyaset kurumunun, siyasetçinin, özellikle de muhalefetin, buradan çıkaracağı, sonuçlar, çıkarımlar vardır. Bu sonuçlar bize halkın büyük bir kısmının, TBMM‘nin etkinliğinin azaldığı, konusunda, hem fikir olduğunu gösteriyor .
Bugün Türkiye de , ‘’Parlamenter sisteme, geri dönmemiz gerekir. Ülkenin sorunlarını, meselelerini, Milletin, özgürce , temsil edildiği, Mecliste çözmemiz şart.’’ diyen bir muhalefet vardır. Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti, Saadet Partisi , Demokrat Parti, yani Millet ittifakı. Bu siyasi partilere, Halkın Demokrasi Partisini de , ekleyebiliriz . Yeni kurulan, Sayın Ahmet Davutoğlu nun , Gelecek Partisi ve Sayın Ali Babacan ın, Deva partisi de, eklenecek gibi gözüküyor . Bu durumda, önümüzdeki seçimlerde, bu siyasal ittifakın, bir arada % 50 yi , geçmesi düşünülebilir . Tabii ki sistem değişikliği yapılmadan önce, bir Milletvekili Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimi, olacağı için, her parti Cumhurbaşkanı adayı çıkaracaktır. Seçimlere, belki de bu ittifakın, tek adayı ile gideceklerdir. Bu şimdilik, sadece bir olasılık.
24 haziran 2018 deki, seçim sonuçlarını, hatırlayalım. Sayın Recep Tayyip Erdoğan %52.6. Sayın Muharrem İnce %30.6. Sayın Selahattin Demirtaş %8.4. Sayın Meral Akşener %7.3. Oranlarında oy almışlardı. İttifak olarak bakarsak, Cumhur ittifakı , %53.7. Millet ittifakı, %33.9. ittifak dışı, %12.4 oranlarında oy aldılar. Partilere göre dağılımda, AK Parti, %42.60. CHP, % 22.60. HDP, %11.70. MHP, %11.10. İYİ Parti, %10. Saadet Partisi, %1.30 oranlarında oy almışlardı.

Son yapılan , 31 mart 2019 Yerel seçim sonuçları, bize halkın tercihlerinde, değişim olduğunu, gösteriyor . Yalnız burada, gözden kaçırmamamız gereken, önemli ayrıntılar var. Birincisi, bu bir yerel seçimdi. Seçmenin değerlendirmesi, her zaman farklı olmuştur. İkincisi, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Mersin gibi büyük şehirlerin CHP (millet ittifakı) adayları tarafından, kazanılmış olması, genel anlamda ki oy oranlarını, yani büyük resmi görmemize engel olmamalıdır . Çünkü, son Yerel seçim sonuçlarında, Türkiye Genelinde, AKP, %44.33. CHP, %30.12. İYİ PARTİ , %7.45. MHP, %7.31. HDP , % 4.24 oranlarında oy almışlardır .

Ana muhalefet Partisi, CHP , 24 haziran 2018 de, Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu‘nu Cumhurbaşkanı adayı olarak, göstermedi . Sayın Muharrem İnceyi, aday gösterdi . Bazı siyaset bilimcilere, siyasi yazarlara ,eski deneyimli siyasilere göre, bu çelişkili bir durum . Neden mi ? Eğer bir iddianız var ise ve bu sistem, sizi ancak Cumhurbaşkanı olarak, seçildiğinizde, hükümeti kurma imkanı, tanıyor ise, o zaman, aday olacaksınız. Seçilemem ve siyaset arenasının dışında kalırım korkusu, düşüncesi, olmamalıdır. Seçilebilecek ve toplumun genelinden, her kesimden, oy alabilecek adaylar, aday olmalı, ve kazanmalıdır. Ana muhalefet için , bu hadisenin, bir ön süreci vardır . O da CHP kurultayıdır. Daha çok uzun zaman olduğunu, düşünmeyiniz . Seçimler, gününde, zamanında, yapılacak olsa bile, Ana Muhalefet liderinin, yani, Cumhurbaşkanı adayının, tüm Türkiye ‘yi dolaşması için, projelerini, kendini, anlatması için, zamana ihtiyacı olacak. Eğer Siyasette bir değişim olacaksa ve halk bu değişimi istiyor, bekliyorsa, Türkiye topyekün bir değişim, bekliyorsa, bu muhalefetten bana göre , Ana Muhalefetten başlamalıdır. Bu önümüzdeki kurultay mı? yoksa, bir sonraki mi olur? Onu bilemem. Bana göre, en iyi bir şekilde hazırlanılması için, bu kurultay da olmalıdır. Peki, bu değişim olmaz ise nemi olur? Geçtiğimiz son 30 yıl içerisinde, Türk siyasi tarihinde yaşananlara, bakacak olursak , deneyimlerimiz, bize neler olabileceğini gösterebilir . Siz zamanında, beklentileri karşılayacak, gerekli değişim hamlelerini, yapmaz iseniz, siyaset boşluk kabul etmez. Yerinizi başka bir siyasi parti veya başka bir lider doldurabilir .
Saygılarımla.


Emre Gülener


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.