booked.net
 
 

 

Damat

 Zamlı kadehler ve "Laik Devlet"...!!! - 08/01/2021





Bahattin Genç
E-Posta
İktidardaki zihniyet, içki konusunda çok hassas, iyice coştuğu zamanlarda "iki ayyaş" tahkiri üzerinden istiklal harbini yöneten Cumhuriyetin kurucularına da laf çakıyor.
Osmanlıdan bu yana içki yasakları ara ara gündeme geldi.
En ileri giden IV. murat oldu, idam cezası getirdi, esas nedenin , yeniçerilerin toplandığı içkili yerlerde muhalif düşüncelerin yeşermesi endişesi olduğu söylenir, hazretin kendisinin güzel içtiği de rivayet olunur, ara ara, mey içilen yerlere tebdil kıyafet baskınlar verdiği anlatılır, "oynama Murat şişeyi kıracaksın" vecizesi, o dönemlerden kalmadır..
TBMM 1920'de toplanmış ve başka iş yokmuş gibi, 28 Nisan'da, muhalif grubun lideri olan Ali Şükrü ve arkadaşları; içki içilmesini, üretilmesini, satılmasını yasaklayan " Men'i Müskirat Kanunu başlığı ile bir yasa teklifi sunmuşlar ve ceza olarak da , IV. Murat'tan daha insaflı olarak değnek ve ağır para cezası uygulanmasını ayak işlerinden başka işlerde çalıştırılmalarının yasaklanmasını istemişlerdi, meselenin sadece içkiyi yasaklamak olmadığı, arka planda İslamcı bir parti kurma hazırlıkları olduğu da iddia edilmişti..
Bugün, İstanbul Belediyesi, "iki ayyaş'ın!" kurduğu partinin yönetiminde olmasına rağmen, belediye sosyal tesislerinde hala içki yasağı uygulanıyor..
Meni müskirat Kanunu -içki yasağı- 1924 yılında kaldırıldı, Laikliğin ilanından sonra da "içki" bir daha yasak konusu olmadı..
Akp'nin kapatılması ile ilgili iddianamede, laiklik karşıtı faaliyetler iddiasına dayanak olarak, içki ruhsatı konularında Belediyeler Kanununda yapılan zorlayıcı değişiklikler de yer almıştı ve parti bir oy ile kapanmaktan kurtulmuştu..
Akp döneminde doğrudan yasak yerine yasak, vergi zorlamaları ile dolaylı müdahaleler sonucu, kaçak içki cenneti olduk, can kayıpları da had safhada..
Aşırı vergilerle ile nerdeyse katre ile alınabilecek hale gelen "iki kadeh için" insanlar canlarını tehlikeye atıyor..
Külliyede de alkol yasak, "ejder meyvesi" denen, bir karışım ikram ediliyor.
Mevcut Anayasa madde 58/2'de, "Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden korumak için gerekli tedbirleri alır" hükmü var, yani alkol yasak değil, gençleri alkol düşkünlüğünden korumak söz konusu..
Ama, muhteremler ölçüye bakmadan , herkesi alkol düşkünlüğünden korumak çabasındalar.
En son vergi ayarlamaları ile, tek kadeh bile asgari ücret bütçelerini zorlayacak...
Anayasa madde 73, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımını , maliye politikalarının sosyal amacı olarak belirlemiş....
Vergi yükünü, iki kadeh içki ile efkar dağıtan, ekonomik krizden, pandemi den, şundan, bundan bunalmış, insanların sırtına yükleyip, buradan toplanan paraları "hazine garantisi" olarak kodamanlara transfer etmek , söz konusu sosyal amaçla uyuşmuyor..
Laiklik kavramı ile ne kadar uyuşuyor, oldukça tartışmalı..!!!!


Bahattin Genç


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.