booked.net
 
 

 

Damat

 Milli İrade ve Parlamenter Demokrasi...!! - 25/01/2021





Hayati Bağrıyanık
E-Posta
Tek kişilik yürütme adı verilen Külliyeden mülhem ve eşi benzeri olmayan "Hüdai nabit" yönetim manzarası ile , "milli irade" kavramı da bambaşka bir boyut kazandı..
Egemenlik, Hakimiyet, bu yeni ve geçici olduğu iyice açığa çıkan düzende- demokrasiye değil, mucitlerinin beyanına göre tek kişilik ve mono blok bir milli irade kavramına dayandırılmaya çalışılıyor.
Muhafazakar düşünce milli iradeden; sandıkta kendi lehine çıkan oyları anlıyor, diğerlerine ise milli irade artıkları ve herhangi bir temsil değeri taşımayan "hurda" muamelesi yapıyor....!!
Bu kavramlar ile ilgili olarak tarih sahnesine çıkışlarından bu yana, bu kadar ilkel ve anti demokratik bir yorum tarzı henüz icat edilmedi..
Kendilerine oy veren millet iradesi -hele çoğunlukta ise-, milli, diğerleri ise gayr-ı milli, millete yutturulmaya çalışılan bu anlayış..!!
Sistemin mantığı bu düşünce üzerinde şekilleniyor ve de kendilerini ve kendileri gibi düşünenleri, demokrasinin bu olduğuna inandırma beyhude çabaları sürüyor..
Halk oyu araştırmalarında , bu sistemin yürümediği konusunda fikir birliği sayısal olarak artıyor, bu tarz bir demokrasinin - milli iradenin çoğunluğu tarafından tasvip görmediği her gün biraz daha belirginleşiyor...
Külliye, parlamenter sisteme dönüş konusunda artan kamuoyu baskısından "kabus" görmeye başlamış gibi, sürekli "dönüş mümkün değil, hayal" gibi tekrarlar yapıyor..
Millet ( milli irade) isterse nasıl engelleyecekler sorusuna da bir cevap yok, milli iradenin (kendilerinin tanımıyla" sayısal olarak, böyle bir karara vardığı ahvalde, "sayım suyum yok, oynamıyoruz" mu diyecekler.. !!
Bu zihniyete göre; parlamenter sisteme dönüş, "milli iradenin parçalanması" demek...
Milli irade sanki tek parça bir bütünselliğe tekabül ediyor, varsayımları bu. "çoğunlukçu' bir demokrasiye methiyeler düzmeye devam ediyorlar ama, milletin çoğunluğu parlamenter "çoğulcu" demokrasiye oy verecek gibi. Kamuoyu araştırmaları, bu eğilimin yükselmekte olduğuna işaret ediyor..
Normal bir parlamenter demokraside, milli irade tek parça değil, iktidar; millet iradesinin, sadece o seçim dönemi gerçekleşen çoğunluğu tarafından, bütün millet egemenliğini temsilen kullanılıyor.
Söylenildiği gibi 50+1 alan bütün sistem üzerinde "demokrasi ipoteği!!" koyma hakkına sahip olmuyor..
"Bütün renkler hızla kirleniyordu, birinciliği beyaza verdiler" diyor şair...!!
Son dönemlerde ; Demokrasinin bütün renkleri siliniyor ama birincilik, "milli irade"'nin ..!!!



Hayati Bağrıyanık


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.