booked.net
 
 

 

Damat

 Aile ve Yaşam biçimine müdahale - 24/03/2021





Şevval Şen
E-Posta
Akp Genel Başkanı, manifesto açıklarken, önemli bir başlık olarak, "Aile" mefhumu hakkında- endişelerini ileri sürdü..
Yirmi yıldır, toplumun her kesimine nüfuz edebilen iktidar neyi eksik yaptı ki aile düzenimizde zaaflar husule geldi ve sonuçta aile kurumunun bugünkü yapısından şikayet ediliyor?
Bu sorunun cevabı, yaşam biçimiyle ilgili, aileyi ancak ve asgari dört çocuk ile beraber neredeyse -meşrulaştıran- zihniyet, çekirdek aile yapısına mesafeli duruyor..
Kentsel yaşam koşulları, yeni kurulmuş bir ailenin geçim endeksi bakımından, suyun üzerinde kalması için, eşlerin birlikte çalışmasını zorunlu kılıyor.
Bu aile topluluklarına, iktidar tarafından doğrudan nakdi destek sağlanan hane halkları girmiyor....
Çekirdek aileler, kendi yağları ile kavruldukları için, eşler çalışmak zorunda ve tabii sonucu olarak da , ancak bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olabiliyorlar.
Çocuk yetiştirmenin de ayrıca sorumluluğu var, "saldım çayıra partim kayıra" anlayışı herkes için geçerli değil..
Türkiye'de her şey yolunda da, uzun iktidar döneminden sonra, sıra "aileyi" mi ihya etmeye geldi..!!
Eğitim ve kültürde başarısız olduklarını en yetkili ağızdan ikrar eden iktidar, aileyi hangi kültür kodlarına göre formatlayacak....!!
Monist (tekçi) eğitim siyasetine göre adam yetiştirdikleri iddiası ile, erken cumhuriyet dönemini eleştirenler, nasıl bir insan tipolojisi hedefi üzerinden, aileye devlet müdahalesini öngörüyorlar?
Bizim kültürümüzün, başat dokunulmazlarından biri, aile mahremiyetidir ve her türlü değerlendirmeye kapalıdır.
Kendi meşreplerine aile kurmuş ve kimseye zarar vermeden, yük olmadan, devlet imkanlarını sömürmeden , ayakları üzerinde duran aile yapısının genleri ile oynamaya teşebbüs, öncelikle demokrasinin elif besine aykırıdır.
Ailenin korunması, bir siyasi partinin işi değildir, Türkiye'de , kendi haysiyetlerini, değerlerini kimseye muhtaç olmadan koruyacak milyonlarca aile var.
Bu ailelerin çocuk sayısı, çocuklarını nasıl büyütecekleri (kreşte veya evdeki bakıcıları ile..!!) kendi bilecekleri meselelerdir.
Standart aile modellemeleri, başka rejimlerde denenmiş olup, çoğulcu , gerçek demokrasilerin muhtevası içinde yer bulamazlar..



Şevval Şen


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.