booked.net
 
 

 

Damat

 Bay Kemal Uludere/Robosky dosyasını "fiilen" yeniden açtı..!! - 05/08/2022





Necdet Kasapoğlu
E-Posta
Şırnak'ın Uludere ilçesinde 17'si çocuk 34 kişinin ölümü ile sonuçlanan askeri harekatın, Askeri Savcılığın soruşturma raporuna göre;
28 Aralık 2011'de, insansız hava aracı (İHA) ile yapılan keşif uçuşunda, saat 17.20 civarında Haftanin Deresi Vadisinde "ısı kaynakları" tespit edildi,
Yarım saat sonra 23. jandarma Sınır Tümen Komutanlığı tarafından görüntülerin "terörist" olarak değerlendirildiği ve topçu atışı için izin istendiği 2 inci Ordu Harekat Başkanlığına iletildi. Topçu atışına onay verildi ancak hareket halindeki gurubun üç koldan ilerlemesi ve kafilede motorlu araçların bulunması nedeniyle-yetersiz- kalacağı değerlendirildi..
Hava harekatının "uygun olacağı" kararı alındı, karar, onay için Genelkurmay İstihbarat Başkanı ( bugün itibarı ile süresi uzatılan Genelkurmay Başkanı), onay için genelkurmay İkinci Başkanı''nın makamına götürüldü..
Akşam saatleri 20:00 sularında, zamanın Genelkurmay Başkanı(Necdet Özel), evinden telefonla havadan bombalamaya onay verdi.. ( kasaptaki ete soğan doğramayan komutan evden " muhtemelen pijama ile" vatandaşların bombalanmasına onay veriyor !!)..
21:43 te ilk olarak ve sonuncusu 22:24 olmak üzere dört bombalama yapıldı ve 17'si çocuk 34 kişi öldü. İstihbaratın hangi İHA'dan geldiği tartışmalı, Wall Street Journal (WSJ) haberine göre istihbarat- istihbarat paylaşımı kapsamında- ABD yapımı İHA'lardan geldi...Askeri Savcılığın soruşturması kapsamında hazırlanan rapora göre, istihbarat "Gözcü İHA'lar" tarafından verildi..
Milli İstihbarat Teşkilatı istihbarat konusu ile ilgili olmadığını açıkladı..!!
Dönemin Hükümet Sözcüsü " olayda kasıt olmadığını, resmi özür beklemenin yanlış olacağını" ancak hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ödeneceğini, Bakanlar Kurulu toplantı sonrası açıkladı..
Kişi başı 123 bin Tl olarak tazminat önerildi, aileler kabul etmedi..
,TBMM'de araştırma Komisyonu kuruldu, 15 ay çalıştı," kast'a yönelik herhangi bir bulgu elde edilmediği raporlandı..
İçişleri Bakanlığı müfettişlerince de konu ile ilgili rapor hazırlandı..
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Haziran 2013'te "görevsizlik kararı" vererek dosyayı askeri savcılığa sevk etti..
Askeri Savcılık, Ocak 2014'te şüpheli olarak adı geçen 5 askerin "kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirirken, kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısı ile eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren bir sebep bulunmadığı kanaatine vardı ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru "eksik belgelerin" süresinde tamamlanmaması nedeniyle reddedildi..
AİHM de aynı gerekçe ile ,- iç hukuk yolları tüketilmediği için dosyayı kabul edilemez buldu, ve dosya kapandı..
Soruşturmalar, raporlar, yarım yamalak mahkeme kararları...
Neden sadece 5 asker için soruşturma, jetlerin vatandaşı bombalamasına bu askerler mi karar vermiş,,!! "Kaçınılmaz hata" ne demek, varsayılsın; "kaçınılabilecek hata" hükme ne kadar etkili olabilir..!! Anayasa Mahkemesi belge ibrazında neden bu kadar kesin tutum takınabilir, dosya münderecatı ve re'sen araştırma, bu kadar hayati bir meselede , en üst yargı merciinin takdir hakkı içinde değil midir, ..!! Sorular çoğaltılabilir..
Ama artık bunlar geride kaldı, Bay Kemal dosyayı "fiilen" açmış gözüküyor, ..!! Bu dosyanın bir başka özelliği var, sadece helalleşme değil, her safhasında dahli olanlar ile hesaplaşma da olacak..!!






Necdet Kasapoğlu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.