booked.net
 
 

 

Damat

 Bu imza Türkiye'yi nereye götürecek..!!! - 10/03/2023





Hasan Demirci
E-Posta
Cumhurbaşkanı, külliyede, malum zevat huzurunda , kalın bir keçe kalemle Kararnameyi imzaladı, mükerrer resmi gazetede yayınlatarak, -14 Mayısı "seçim tarihi" olarak -, YSK önüne yolladı.
Cumhurbaşkanı; Anayasa M.116 gereği; seçimleri yenileme yetkisini kullandı.
Külliyedeki allame hukukçular , Anayasa'yı patronlarına uydururken, bilerek veya cehaletten, çok tartışmalı bir metin ortaya koydular..
Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimi ile ilgili madde de "M.116 ", geçiş maddesi yok, geçici madde yok, sadece kendi yorumlarına muhtaç ve o yorumların kerameti ile muhteva kazanacak bir değişiklik yaptılar.. (hukukta buna "amaca uygun yorum" deniyor, ve amaç külliyenin saltanatının sürmesi..!!)
Cumhurbaşkanı bu kararname ile, sadece kendi seçim dönemindeki belirsizliği ve dolayısı ile adaylığını tartışmaya açmakla kalmadı, YSK'nu da ağır bir anayasal sorumluluk altına soktu..
YSK, Anayasanın kendisine yüklediği sorumluluk ile, "aday"ın anayasal meşruiyeti konusunda da bir karar vermek zorunda..
Deva ve Gelecek Partisi Erdoğan'ın adaylığı konusunda itiraza hazırlanıyor.
YSK, seçimlerin -başlamasından bitmesine kadar- düzen içinde sürmesi sorumluluğu altında ..
Bugün itibarı ile seçim takvimini açıkladığı anda, seçim süreci başlamış olacak..
Seçim kanundaki değişiklikler, bu seçim döneminde uygulama kabiliyetine sahip değil, Anayasa'nın amir hükmü olan 1 yıllık süre ;7 nisan'da doluyor.. Seçim Kanunundaki değişiklikler ancak 7 Nisan'da başlayacak bir seçim takviminde geçerlilik kazanabilir..
Özetle, YSK; adaylık listelerinden, seçim kanunundaki değişikliklerin geçerliliği konusuna kadar bir sürü önemli sorun hakkında karar verecek..
YSK, henüz, asıl ve yedek adaylık konusunda da, anayasal kompozisyonu tamamlamamış durumda, kim asıl üye, kim yedek üye tartışmalı, bu belirsizlik, karar yeter sayısı konusunda sorunlar doğurmaya aday...
Anayasanın adaylık ve Seçim Kanunu'nun, iktidar yanlısı yorumu ile "atı alıp Üsküdara geçmek" mümkün olur mu bilinmez, Ama, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve YSK kararları arasında, kader birliği oluşmuş durumda, tıpkı, 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumundaki, korsan oy pusulaları gibi..!!







Hasan Demirci


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.