booked.net
 
 

 

Damat

 Araştırma değil soruşturma zamanı.. - 21/05/2014





Tülin Demirdöğen
E-Posta
Somada yaşanan faciadan sonra tbmm'de ortak önergeler ile araştırma komisyonu kurulmaya çalışılıyor..
Meclis araştırması belli bir konuda bilgi almak üzere yapılan bir denetleme usulü..
madenlcilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınacak önlemlerin belirlenmesi için 2010 yılında bir komisyon kurulmuş ve iş güvenliği konusunda araştırmalar yaparken Soma madenlerini de, 25 mart 2010 tarihinde yerinde incelemiş ve raporunda "derinlerdeki metan gazı tehlikesi"ne işaret etmiş.. Madende iş güvenliği bakımından, metan drenajı konusunda çalışmalar yapılması gerektiği tavsiyesinde bulunmuş..
Cumhurbaşkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu8 Haziran 2011 tarihinde, maden kazaları hakkındaki denetleme raporunda, iş sağlığı, iş güvenliği hususlarında, denetimlerin önemine ve kural dışı bulgular konusunda müeyyideler uygulanmasına ve ilgili karar süreçlerine işaret etmiş..
En son ana muhalefet partisinin, araştırma önergesi, 301 işçinin hayatlarını kaybetmesinden bir kaç gün önce reddedilmiş..
İş güvenliğinden sorumlu bakan, mevzuat konusundaki çalışmaların yeterli olduğunu savunmasında bulunuyor ama, kazaların nedeni mevzuat meselesi değil, uygulamada sorun olduğu ortada,
19 eylül 2013 tarihinde resmi gazetede yenilenerek yayınlanan madenler ile ilgili, iş sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliği, 3 aralık 1992 tarihli, 92/104/EEC. sayılı AB direktifi esas alınarak hazırlanmasına rağmen yeterli olamadığı gibi, yaşam odaları gibi hayati bir düzenlemenin yapılmadığı ve denetimlerde de bu hususun ihmal edildiği iddiası hayati mahiyet taşıyor..
önceki rapor ve komisyon çalışmalarına rağmen, yeni bir araştırma komisyonu neyin bilgisini edinmeye çalışacak, zaman kaybı olur,bütün bilgiler, bulgular ortada, meclis, denetim yetkisini artık, ayan beyan ortada olan, ve nerdeyse kast mahiyetinde bir ihmal sonucu gerçekleşen cinayet gibi kazanın siyasi sorumluları üzerinden kullanmalıdır.
İktidar gurubuna düşen, 17 aralık fezlekeleri ile ilgili , soruşturma komisyonu kurulmasıına ilişkin kararlılığını, bu kaza hakkında da sürdürmesidir.
muhalefet partilerinden birinin genel başkanının, kazanın siyasi sorumluluğunu taşıyan bir bakana, meclis gurubundan aleni teşekkür etmesi de siyasi sorumluluk müesesesine uygun olmamıştır. Siyasi sorumluluk taşıyan bir bakan, gayet tabiidir ki, bakanlığının sorumluluk alanında meydana gelen bir kazanın sonuçlarını hafifletmek için azami gayreti gösterecektir, meclis denetiminin amacı, sebep ve sonuçlar üzerinden siyasi sorumluluk denetimi yapmaktır ve bu denetimin insani yardım çalışmaları ile bir ilişkisi bulunmmaktadır.Meclis'in değerli üyeleri, sadece toplumumuzu değil, evrensel kamuoyunu da derinden sarsan ve geride tarifsiz acılar içinde insanlar bırakan bu facianın gerçek sorumlularını bulmak vebali ile karşı karşıyadırlar..


Tülin Demirdöğen


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.