booked.net
 
 

 

Damat

 Yeni Eşbaşkanlar.. Erdoğan ve Demirtaş.. - 16/07/2014





Esengül Selvi
E-Posta
Demirtaş, kendisinin diğer iki adaydan, demokrasi ve toplum tasavvuru bakımından ayrıldığını, temsil niteliğinin bütün ezilenleri kapsadığını ve cumhurbaşkanlığı seçiminin statükoyu temsil eden zihniyet temsilcileri olan Erdoğan ve İhsanoğluna karşı, kendi arasında bir yarış olacağını ileri sürüyor..
İhsanoğlu, mevcut anyasal çerçevede, yol gösterici ve dengeleyici bir devlet başkanlığı profilini dillendiriyor. Erdoğan, anayasal yetkileri kendine göre yorumlayarak ve gerekirse zorlayacağını söyleyerek fiili bir yarı başkanlık pozisyonunu hedefliyor. Demirtaş, ileri bir halk populizmini kendi tasavvuru olan bir radikal demokrasi kavramının temeline oturtuyor..
Erdoğan, bütün farklı topluluklara atıfta bulunarak, kendi zihinsel geleneği gereği modern bir ümmet anlayışını öne çıkarmaya çalışıyor.. Demirtaş da aynı toplulukların farklılılıklarına vurgu yaparken ek olarak, kadınlar üzerinden pozitif cinsiyetçilik, engelliler üzerinden kollektif öncelikler gibi sosyal guruplaşmaları, cumhur meclisleri olarak karar sürecine katmayı planlıyor..Halkın denetlediği bir devlet modeli hayalini kuruyor..
Erdoğan farkl kimlikleri öne çıkartarak ümmet tasavvuru üzerinden yeni bir demokrasi kurgulamaya çalışıyor, Demirtaş, aynı farklılıkları çeşitlendirerek farklı karar gurupları haline getirmeye ve bu yolla radikal demokrasi olarak tanımladığı yeni modele vurgu yapıyor..
Erdoğan ve Demirtaş, farklı kimlik ve guruplar üzerinden,, sonuç olarak, mevcut idari yapılanmanın değiştirilmesinin alt yapısını hazırlmaya çalışıyorlar.
Erdoğan, ümmet kültürü ile yetişmiş bir inanç kimliği ile demokrasiyi zorluyor, Demirtaş, içinden geldiği feodal kültürü'nün etkisi ile, aşiret tipi bir meşveret makanizması kurmayı düşünüyor.. İleri demokrasi ve radikal demokrasinin özde farkı yok, hedefleri de mevcut rejimi değiştirmek,İhsanoğlu ise mevcut anayasal rejimi savunuyor..
Erdoğan ve Demirtaş aynı tarafta, ihsanoğlu karşı tarafta, yarış böyle sürüyor..
Erdoğan ile Demirtaş arasında, hangisi seçilirse seçilsin, fiili bir eşbaşkanlık ihtimalinin yüksek olduğu ortada...


Esengül Selvi


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.