booked.net
 
 

 

Damat

 Tevfik İleri, İmam Hatip Okulları, Köy Enstitüleri.. - 18/11/2014





Firüzan Demli
E-Posta
Cumhurbaşkanı, Ankarada ve eski bakanlardan Tevfik İleri'nin adının verildiği ,İmam Hatip Lisesi açılışında, imam hatip gençliğine özel bir hitapla, bu emanetleri koruyun, bigi yetmez hikmet sahibi olun nasihatında bulundu.. İmam Hatip eğitiminin okullaşmasında emeği geçenleri ve özellikle Tevfik İleriyi hayırla yad etti..Tevfik İleri Demokrat Parti'nin iktidar yıllarında uzunca süre eğitim bakanlığı görevinde bulunmuş bir değerli zat.. dini hassasiyetleri bugünün iktidar kadrolarınla aynı paralelde, tek farkı, ailesi türbanlı değil, başı açık..
Din dersini ilkokul müfredatına sokmuş, 1930 larda kapatılan imam hatip okullarının doğru bir kararla yeniden eğitim hayatına katılmasını sağlamış, Yüksek İslam Enstitüsünü kurmuş..
İmam Hatip Liseleri muhafazakar iktidarların ağırlık verdiği bir konu, AKP iktidarında "öncelikli okullaşma" programı olarak uygulanıyor... Cumhurbaşkanının açıkladığına göre, 2002 ile 2014 arasında,imam hatiplerde okullaşma oranı ve talebe sayısı yüksek oranlarda artırılmış ve aynı hızla devam ettirileceği anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı, bu okulları, "ayrıcalıklı statüde" desteklediğini/destekleyeceğini her fırsatta ifade ediyor..
Din ağırlıklı eğitimin gereğine inanan Tevfik ileri'nin bakanlığı döneminde, çıkarılan bir kanunla Köy Enstitüleri öğretmen okulu haline getirildiler ve zamanla fonksiyonlarını kaybettiler.. Köy Enstitüleri, UNESCO tarafından kalkınmakta olan ülkelere önerilen bir eğitim sistemi.. Köye yönelik ve üretime dönük bir eğitim planlaması ile tedrisat yaptılar ama komünist yetiştiriyor suçlamasına maruz kaldılar.
Cumhuriyet'in okullaşma programında Köy Enstitüleri önemli bir yer tutuyordu ve yoğun olan köylü nüfusunu kısa yoldan eğitmeyi/aydınlatmayı ve üretime katılmasını sağlamayı hedeflemişti.. çok partili hayat ve iktidara gelen muhafazakar iktidarlar,hiç bir ilgileri olmamasına rağmen, İmam Hatip eğitimini Köy enstitüsü eğitimine tercih etti, halbuki beraber yaşayabilirler ve Türk insanı kendi sentezini yapabilirdi.yazık oldu..


Firüzan Demli


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.