booked.net
 
 

 

Damat

 Yayın yasağı, ifade özgürlüğünün ihlalidir.. - 27/11/2014





Zeynep Karasu
E-Posta
Yolsuzlukları soruşturan komisyon, yayın yasağı kararı için mahkemeye başvurmuş ve ilgili mahkeme, Komisyon çalışmaların hakkındaki her türlü yayının yasaklanmasına karar vermiş bulunuyor
İmzacısı bulunduğumuz ve Anayasa madde 90 ile iç hukukumuza ithal olmuş olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi madde 10 gereği, ifade özgürlüğü, ..kamu otoritelerinin müdahalesii ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber ve fikir alma veya verme özgürlüğünü de içerir..
Yayın yasağı koyan mahkeme'nin, aynı maddede öngörülen, başkalarının şöhret ve haklarının korunması amacıyla, söz konusu özgürlüğün kısıtlanabileceği hususunu değerlendirmiş olduğu anlaşılıyor..
Şöhret ve hakları korunan kişiler, başkaları değil, soruşturma konusu fiillerin, savcılık fezlekelerine göre failleri..Mahkeme,İnsan Hakları Sözleşmenin bu maddesini ihlal eden bir değerlendirme yapmış bulunmaktadır.
Mahkeme, , itham edilen faillerin haklarını korumak için, bilgi alma hakkını da içeren ifade hürriyetini engellemiş görünüyor..
Komisyondan, TBMM genel kurulu kararı ile ,soruşturulmasıı istenen husus, ilgili bakanların, isnad edilen fiilleri işlediklerine dair ithamlar'ın gerçek olup olmadığıdır....
Bu araştırmayı yaparken, itham edilenleri, sözleşme maddesindeki "başkaları" olarak kabul ederek yayın yasağı koymak, zorlamanın ötesinde, kamuoyunun bilgilenme hakkının, mahkeme kararı ile engellenmesi demektir , ki bu husus demokratik toplum düzeninin gereklerine aykırılık teşkil eder.
Bu iktidar, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz ve bakanlarını, daha önce mevcut lehteki soruşturma komisyonu kararlarına rağmen, tekrar soruşturma komisyonlarına havale etmiş, ve meclisteki çoğunluğunu kullanarak yüce divana sevketmiştir.
Anayasa Mahkemesi'nin o zamanki kompozisyonu,, yüce divan sıfatıyla yaptığı yargılamada, iktidar rüzgarlarına rağmen,sevk maddelerinden bir suçlama kararına varamamıştır.. iktidar'ın, o zamanki komisyonları, Mesut Yılmaz'ın ve bakanlarının şöhret ve haklarını nazara almamış ve o zamanki yandaşları ile itibar katliamları yapmıştır.. bugün, keser'in ve sapının, şimdilik bir kısmı dönmüş gibi gözükmekte ve iktidar'ın bakanları ile ilgili komisyon çalışmaları kamuoyundan saklanmaktadır


Zeynep Karasu


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.