booked.net
 
 

 

Damat

 Sosyal Devlet ve Demokrasi.. - 06/04/2015





Güzin Namlı
E-Posta
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2015 Bütçe değerlendirmelerine göre, sosyal yardım ihtiyacı içinde olanların sayısındaki artışlar, endişe verici bir seviyede..
Bakanlık verilerine göre, 2012'de, 23 milyon 668 bin olan sosyal yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısı, 2014 yılın sonunda 30 milyon 550 bine yükseldi..
Aylık geliri 270 T.l altında olup, temel gereksinimlerini en alt düzeyde dahi karşılayamayanlar, aynı ve nakdi yardım ile destekleniyor..
Yaşamlarını sürdürmek için desteklenmesi zorunlu olan kişi sayısı toplam nüfusun %39.5' i seviyesinde..
Bu tabloya göre, 8 milyon hane'nin, yaşamlarını sürdürmek için desteklenmesi gerekiyor....
3 Milyon civarında hane halkı, çeşitli başlıklar altında yardım alıyor( gıda, yakacak, barınma v.d) , öğrencilere şartlı eğitim yardımı v.d diğer yardımlar yapılıyor..
Ekonomik büyüme'nin mevcut tablo ve işgücüne katılım oranları bakımından yeterli olamıyacağı ve orta vadede bu durumun artarak sürebileceği öngörülüyor....
Yeterli olmayan büyüme'nin zorunlu sonucu olarak, engellilere doğrudan gelir desteği gibi bazı yardımlardan vazgeçiliyor..
Mevcut durum, uygulanan ekonomik politikalardaki, göreli istikrara rağmen, sosyal dokunun bozulmasını önlemekte zorlandığını gösteriyor..
Türkiye, yaklaşık 2 ay sonra genel seçim yapacak, kayıtlı seçmen sayısı, 52 milyon 595 bin..ne yazık ki, önemli bir kısmı devlet tarafından desteklenmek zorunluluğunda bulunuyor..
Sosyal devlet'in önemi ve Anayasal zorunluluğu burada ortaya çıkıyor,
Yeni anayasa yazmak için aşerenlerin,kalıcı ve seçici(ayrımcı) olmayan bir sosyal devlet modeli üzerinde de düşünmeleri gerekiyor.. dünya ekonomisi'nin bugünkü konjoktüründe, vatandaş, devlet'in, iktidarlardan bağımsız olarak, kendisini yalnız bırakmayacağını bilmek ve buna inanmak durumunda.. Sosyal devletin olmadığı bir yerde, gerçek bir demokrasi'nin tecelli edemeyeciği dönemlere giriliyor...


Güzin Namlı


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.