booked.net
 
 

 

Damat

 Sokaklar yürümekle aşınmaz.. - 17/06/2015





Muammer Elçi
E-Posta
Süleyman Demirel Türkiye'nin toplumsal/siyasal tarihinin bir dönemine damgasına vurarak hayattan ayrıldı..
Siyasette teknik adam olarak giren ilk örnek olarak, muhafazakar sağ kalkınmacı politikaların ısrarlı bir temsilcisi oldu.. Aynı geleneğin bir önceki temsilcisi olan Menderes'in hazin akibetinin gölgesi altında siyasete başlamanın zorluklarını yaşadı..( Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamını onaylayan meclis oturumundaki talihsiz tutumunun nedeni de muhtemelen bu trajik envanterin yükünden kaynaklanıyordu...) Ordunun siyasete gereksiz müdahil olma geleneği sonucu, muhtıra ve müdahalelere muhatap oldu. Haksız olarak şapkasını alıp gitmekle eleştirildi, siyaseti bir kere daha darbenin kesintisine maruz bırakmamak için sineye çekti, dönemsel olarak mukayese edildiğinde, 70'lerin asker darbeleri ile, un helvası kıvamındaki zamanımız internet muhtıraları arasındaki fark ortaya çıkar. Teknik formasyonun yüksekliği, kalkınmacı politik ihtirasını besledi ve büyük çaplı projeleri hayata geçirdi, barajlar kıralı ünvanı, fötr şapkası kadar kimliğinde simgeleşti..
Teknik ve politik formasyonundaki yüksek profilinin yanında, Anadolu geleneğinde "nekre" olarak anılan bir mizahi bilgeliğin de politikadaki son temsilcisi sayılabilir.. Farklı manalar için kullanılan kelimeleri farklı kurgularda , konuya ve gündeme uygun bir bileşkede, mizah/ironi hamuruyla yoğurarak dile getirdi, siyasi iklimi yumuşattı..
Cumhurbaşkanlığı sürecinde, Cumhuriyetçi milli geleneği korudu kolladı. Cumhurbaşkanlığı senfoni Orkestrasının bir konseri sonrası, "işte Atatürk Cumhuriyeti" sözleri ile, uzun yılların birikiminden süzdüğü kendi sentezini ortaya koydu..
Türkiye'nin sancılı yıllarında, sokak gösterilerinin yarattığı gerginliklere rağmen, "sokaklar yürümekle aşınmaz " diyerek, zamanın ve dahi bugünün ilerisinde bir hoşgörüyü ortaya koydu.. Bugünün Türkiyesinde, Taksim meydanının yasaklı alan olduğu düşünülünce, sözünün değeri anlaşılır ..
İslamköy'den Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığına giden sihirli yolculukta, Demirel'in başarısı ve Atatürk Cumhuriyeti'nin, çoban Sülü'süne sahip çıkma hasleti vardır..



Muammer Elçi


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.