booked.net
 
 

 

Damat

 İğneada: Nükleer santral mi nükleer bomba mı? - 15/10/2015





Mualla Toprak
E-Posta
Eski enerji Bakanı Taner Yıldız 3. nükleer santralinin yerinin belli olmadığını, 2. nükleer santrali yapacak olan Japonların alternatif yerler üzerinde çalışma yapmak üzere görevlendirildiğini açıklamıştı.

Nükleer enerji gibi çevre sorunları doğurma potansiyeli olan santrallerin yapım sürecinde aynı argümanlar kullanılır, artan enerji ihtiyacı, santrallerdeki üretim ile büyüme arasındaki ilişki, ülkenin refah seviyesini yükseltecek kalkınma gereği vs...

Seçim hükümeti diye kayıtlara geçen hükümetin, Enerji Bakanı, kan içindeki Türkiye gündemine rağmen, aniden ve "sözde" seçim hükümetinin görev ve yetki alanında imiş gibi, 3. nükleer santralinin yerinin açıkladı.

Seçim hükümeti'nin, bu boyutlarda bir tasarruf yapması siyaset ve yönetim etiğine aykırı olduğu gibi,
seçilen yer de İğneada, dünya çapında bir eko sistemi barındırıyor,
Bakan'ın açıklamasına göre, santral inşaası ile ,Amerikalılar, Çinliler, Japonlar ilgileniyor... Ne demekse," alelacele" bir de mutabakat zaptı imzalanmış.

Bir ay sonra bambaşka bir hükümet kurulabilir, bu aculluk neden?

Bu arada Finlandiya Cumhurbaşkanı, Fin'li şirketlerle birlikte Türkiye'yi ziyaret etti. Ankara'da katliamın olduğu yeri ziyaret etti, saygı duruşunda bulundu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile ilgili, "çok büyükmüş, umarım içinde kaybolmam, navigasyon aletine ihtiyaç olabilir" gibi şaka cümleleri kurdu.

Medyada, tarifeli THY seferi ile seyahat ettiği yazıldı, hafiften, "ne mütevazi bir devlet adamı" algısı doğdu.

Ziyaret öncesi Türk gazetecilere verdiği mülakatlarda, "Türkiye Akkuyu ile nükleer enerji alanına giriyor, nükleer güvenlik ilgilendiğimiz ve uzmanlık geliştirdiğimiz konular arasında, Türkiye'ye nükleer güvenlik sağlayabiliriz, nükleer sektörde işbirliğine yapabiliriz" sözleriyle ziyaretinin amacı hakkında ipuçları verdi.

Aktarmalı, tarifeli uçak ile seyahat işin vitrini, esas mesele, "nükler santral" olabilir...

Ziyaret esnasında, İğneada'nın 3. nükleer santral yeri olarak açıklamasının (iktidar cenahının çok kullandığı tanımla), zamanlaması manidar...

Cumhurbaşkanı son yurt dışı seyahatini japonya'ya yaptı ve kendisine fahri hukuk doktarası ünvanı verildi.

Japonların da santral yapımına talip olmaları, bu ünvanın zamanlamasını, manidar yapmaz ama nükleer santrallarin en ballı projeler arasında olduğu bir gerçek. Bu nedenle rekabet büyük ve hatta şeytani (Rabbani değil)...

Akkuyu santrali projesindeki tedarikçi Rus şirketi , 2015 yılı sonunda inşaata başlanılacağını açıklamış olsa da Putin'in Suriye merakı nedeniyle pozisyonlar muğlaklaşıyor.

İğneada'nın çevresel önemi bakımından (Longoz ormanları, Milli Park, kuşların göç yolları vd.) bütün bu gelişmelerin bir kıymeti harbiyesi yok...

İğneadaya nükleer müdahalenin yaratacağı stres bir nükleer bomba kadar tahribat yapabilir.



Mualla Toprak


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.