booked.net
 
 

 

Damat

 Başkanlık sistemini neden istemiyorum? - 06/12/2015





Adaletli Yargıç
E-Posta
Sayın Ahmet Hakan Beyefendi'den Başkanlık Üzerine sipariş bir derleme görünce adaletli olmak adına yazmak istedim;

Arkadaşımız Fabrika Ayarlarına mı dönüyor ne? :)
yorumuyla istemekle, istememeyi karşılaştırıyorum.

A.Hakan, ''Başkanlık sistemini neden istiyorum.''
A.Hakan “İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Başkanlık sisteminde hiçbir ‘başkan’, bugün bizdeki Cumhurbaşkanı Erdoğan kadar ‘tek adam’ olamaz. İyi-kötü bir fren ve denge mekanizması mutlaka çalışır.''

Ben, İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ: Başkanlık sisteminden önce bizim, sistemimizi düzeltmemiz gerekiyor. Yani sistemin adından önce yapılması gereken çok iş var.


A.Hakan, ''İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Bugün adına parlamenter sistem dediğimiz, ancak ne olduğu belli olmayan bir sistemin içinde debelenmektense başı sonu belli bir sisteme kavuşmamız daha iyi olacaktır.''

Ben, İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ:Başkanlık sistemini getirmekle başı sonu belli sisteme kavuşmuş olmuyoruz.

A.Hakan, İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Yeni bir sisteme geçildiği takdirde… ‘Kuvvetler ayrılığı’, ‘hukukun üstünlüğü’, ‘bağımsız yargı’, ‘demokrasi’ gibi ilkeler mecburen yeniden kurgulanacak ve bu ilkelerin çiğnenmesi pek mümkün olmayacaktır.

Ben, İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ:Bizde kurgular hep şeytani yapılır. Biz kurgularsak bozarız. Hukukun üstünlüğü ve diğer şartları kurgulayın bakın ne olacak. Ayrıca başkanlıkta niye mecburen kurgu gerekiyor? madem ahlaklı birşey istiyorsun elindekini kurgula bakalım.

A.Hakan, İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte bugün başımızda bulunanlar için hiç sorulmayan “İyi ama başkanın yetkileri nasıl sınırlanacak, başkan nasıl denetlenecek, başkanın sınırlanması nasıl sağlanacak” soruları mecburen sorulacaktır.

Ben, İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ:Başkanlık sistemine geçilmeden, yapılabilecek şeyleri değiştirmeyenler Başkanlık sisteminde yetkileri sınırlamayı ve denetimi yapamazlar. Ayrıca niye mecbur oluyoruz? Mecbur olmak için Başkanlık sistemine ne gerek var soruları şimdi soramıyor muyuz?

A.Hakan, İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Başkanlık sisteminde seçilmelerini ‘başkan’a borçlu olmayan, ‘bakan’ olma ihtimalleri bulunmayan, dolayısıyla bakan olma beklentisiyle kişiliklerini ezdirmeyen şahsiyet sahibi milletvekillerinin ortaya çıkma ihtimali artacaktır.

Ben, İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ:Seçim sisteminde ''Dar bölge'' seçim sistemini denemeden ve partiler yasasında değişiklikler yapmadan olmaz.

A.Hakan, İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Başkanlık sistemi, adı üstünde bir sistemdir. Bugünkü gibi bir sistemsizliğin içinde debelenmektense adı ‘başkanlık’ olan bir sisteme geçmek çok daha hayırlı olacaktır.

Ben, İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ:Sayın Hakan'ın bile kafasını karıştırıp adı ''Başkanlık'' olan bir başka sistemsizliğe geçmek hayırlı olmaktan beter olacaktır.

A.Hakan, ''İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Bütün yetkileri elinde tutan ama sorumsuz ve hesap vermez bir cumhurbaşkanımız olacağına… Bütün yetkileri elinde tutan ama sorumlu ve hesap verebilir bir başkanımız olsa daha iyi olur.''

Ben,İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ:Bütün yetkileri elinde tutan ve sorumlu, hesap veren bir Cumhurbaşkanımız olsa daha iyi olabilecektir.

A.Hakan, ''İSTİYORUM ÇÜNKÜ: Bugünkü mevcut sistemin sadece adı parlamenter sistemdir. Bugünkü mevcut sistem adı konulmamış bir başkanlık sistemidir. Üstelik bugünkü sistem, antidemokratik bir başkanlık sistemidir. Antidemokratik bir başkanlık sistemine maruz kalmaktansa… Demokratik bir başkanlık sistemi çok daha iyidir.''

Ben, İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ:Sorumluluk ve hesap verebilirlik ile bazı demokratik kurumlar sağlanırsa bu sistem sorunsuz çalışabilir.

A.Hakan, ''İSTİYORUM ÇÜNKÜ: ABD’deki gibi bir başkanlık sistemi bugün Türkiye’deki fiili başkanlık sisteminden bin kat daha demokratiktir. Bugün Türkiye’de uygulanan fiili başkanlık sistemindense ABD’deki gibi bir başkanlık sistemini istemek, demokrasiyi istemekle özdeştir.”

Ben,İSTEMİYORUM ÇÜNKÜ: Bir zamanlar ülkemizde Mehmet Mermerci adlı bir iş adamı vardı AKFİL tekstil grubunun sahiplerindendi iletişim bilgilerini aldığı bir çok kişiye aylık düşünce mektupları yollar ve fikirlerini paylaşırdı.
Rahmetli Mermerci mektuplarından birisinde Amerikan Anayasası denilen ''Constitution'' ve Türkiye deki Anayasa hakkında mealen şöyle söylemişti;
''Özgürlükler denilince ABD akla geliyorsa ve orada yaşayanlarında insan oldukları düşünüldüğünde, ABD Anayasasını alıp virgülüne bile dokunmadan Anayasamız yapalım.'' Eğer birşeyleri kafamıza göre kurgulamayacaksak ve alaturkalaştırmayacaksak tartışabiliriz belki ancak işin içine kurgular falan girince ve sistem millileştirilince ve üstüne üstlük ABD deki gibi falan da denilince iş Sayın Hakan'ın Başkanlık yoluna girdiğini gösteriyor ama bu HAVUZ ne kadar daha su kaldırır bilinmez.

Sayın Ahmet Hakan'ın bu aşırı ironiklikle yazılmış olduğunu umduğum yazısı sayesinde bizde ironiyle karışık bir şeyler söyleyebildiysek anlayana, Sayın Hakan'a bu ortası için teşekkür ederiz.

Eskiler bazı açıklamalar için zamanın geçmesini beklerler. Ben de bu yazıyı bu sabah yayınlamak için bekledim ve tahmin ettiğim gibi Sayın Ahmet Hakan aldığı tepkiler üzerine başarılı olduğunu gördü ve eski programlarını unutarak Başkanlık Sistemi üzerinden ve kendi söyleminden uzakta işine geldiği bir yerden düşündürücü bir şekilde ''Başkanlık'' sistemini tartışmaya açtı. Konunun özünü değil de sistemin adını tartışmaya başladığı/başlattığı için böyle zeki bir kişiliğin ne yapmaya çalıştığını anlamak zor. Bazen onlar da hata yapabilir ancak bunu kabullenmesi zor olabilir. Bugünkü yazısı üzerine de birşeyler yazacağım elbet, ancak dünkü yazısı üzerine yazdığım önceki paragraflara dokunmama gerek yok görünüyor.


Adaletli Yargıç


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.