booked.net
 
 

 

Damat

 Sıra Muhalefette... - 25/05/2016





Haldun Tedü
E-Posta
İktidar kendi iç düzenlemesini yaptı, otomatik pilot'a bağladı ve iddiacısı olduğu yeni paradigmayı hayata geçirmeye göre programlandı.. "Anayasal düzen " itirazlarının fiiliyatta bir hükmü yok, Türkiye'nin yeni siyaseti, "de jure" değil "de facto" bir iktidar döneminin içinde yön bulmaya çalışacak..Yeni Anayasa ile hukuki meşruiyet kazandırılması tasarlanan bu durumun yasal sonuçları, anayasallaştırılmada başarısız olunması halinde ortaya çıkacak.
Muhalefetin de, bu duruma göre bir pozisyon alması zorunluluğu ortada, bilinen muhalefet/itiraz şablonları ile iktidara alternatif bir konum kazanması mümkün gözükmüyor.. Mhp'de parti içi muhalefet, liderlik ile bir hesaplaşma sürecine girdi ve şartların getirdiği bir kongre mücadelesi yaşanacak..Varsayımsal bir yönetim değişikliğinin istikametine dair bir ipucu yok,..
Bilge Kağan'ın " ey Türk titre ve kendine dön" şiarı etrafında halelenmek mi, yoksa, klasik sağ politikalar ile melezlenmiş bir yeni retorik hareketi mi, tasarlanıyor, belirsiz..
Chp 'de iktidara karşı bir söylem sertleşmesi öne çıkıyor, Genel Başkan,Cumhurbaşkanını hakaret sınırında eleştirerek, dokunulmazlık zırhından da sıyrılmış bir muhalefette ısrarlı . Ulusalcılar(Kemalist Cumhuriyetçiler) ile kürt siyasetine hassasiyeti olanlar arasında guruplaşma işaretleri var.. . Dokunulmazlıkların geçici ve süreli kaldırılmasının muhalefete ve siyasete maliyeti henüz kestirilemiyor.. Hdp'nin, "boynumuzu savcılara ve hakimlere kuzu kuzu uzatmayız" ifadesinin arka planında ne olduğu , henüz "tahmin" safhasında.. İç çatışma şartlarında olan bölgenin siyaseten izole edilmesi'nin risk hesaplamasını yapmak kolay değil..
Uzun ve mutlak iktidar yıllarının sonucu kendini tahkim etmiş bir siyasete karşı, muhalefet, sert denizlerde yıldızlara bakarak istikamet tutturacak, Cumhuriyet tarihinin en önemli dönemindeyiz..


Haldun Tedü


YORUM YAPIN SÖZ SİZDE!

Adınız (Yorumda görünecek) :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu :    
 



Bu köşenin diğer yazıları;

AnasayfaAnasayfa Köşe YazarlarıKöşe Yazarları Bize UlaşınBize Ulaşın RssRss
Maxiva


Nettehaber'i Twitter'da kişi takip ediyor.